De geschiedenis van vrouwengeschiedenis

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van vrouwengeschiedenis.

Gevonden artikel(en): 2

: Vrouwengeschiedenis
Vrouwengeschiedenis Er is een nieuw onderdeel toegevoegd aan geschiedenisweb. Het zijn ruim 350 blogs geheel gewijd aan vrouwen in de geschiedenis. Niet alleen vrouwen in de Nederlandse geschiedenis, maar allerlei vrouwen die in het verleden op pad gingen, nieuwe dingen ontdekten, misstanden aan de kaart stelden of op een andere (soms akelige) manier een rol in de geschiedenis hebben gespeeld. Lees meer >>

: De eerste vrouwelijke kiezer
De eerste vrouwelijke kiezer Een van de leuke kanten van historisch onderzoek is dat je onderweg allerlei interessante dingen tegenkomt. Gekke namen, rare feitjes, memorabele voorvallen, leuke foto's. In het Utrechts Nieuwsblad van zaterdag 14 juni 1913 kwam ik dit bericht tegen onder het kopje Gemengd Nieuws: Lees meer >>

Gevonden link(s): 8
: Gendergeschiedenis.nl
Op deze site is informatie over vrouwen- en gendergeschiedenis te vinden. De site bevat veel links en ook dossiers over beroemde vrouwen. Verder vind je er recensies en lesmateriaal plus het tijdschrift Historica over gender- en vrouwengeschiedenis.
Website
: Atria, kennisinstituut voor emancipatie
Het IIAV (Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging) is tegenwoordig onderdeel van Atria. Het IIAV verzamelt, bewaart en documenteert het cultureel erfgoed van vrouwen in het verleden en heden. Onder de knoppen "Kennis" en "Bilbiotheek en archief" op deze site vind je meer informatie over vrouwengeschiedenis.
Website
: Digitaal vrouwenlexicon van Nederland
Een schat aan informatie over vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is te vinden in dit Lexicon. Het omvat de periode van de vroegste tijden tot ongeveer 1850. In korte biografische schetsen vindt je gegevens over vrouwen die ooit invloedrijk, beroemd of berucht waren, maar nu meestal zo goed als vergeten zijn.
Website
: Women Writers
In de database van deze website is een schat aan informatie over Nederlandse schrijfsters en de ontvangst van hun werk te vinden. Hoe reageerden recensenten en lezers op de boeken en verhalen van schrijfsters? Vind het op deze unieke website.
Website
: Museum van de vrouw
Het Museum van de Vrouw belicht de geschiedenis van de vrouw in gezin en samenleving. De vrouw als echtgenote, moeder, manager van een gezin en oma, maar bijvoorbeeld ook als boerin, abdis, naaister, jonkvrouw, verpleegster, stiftdame of vroedvrouw. Veel van het materiaal in de collectie is afkomstig uit Limburg, met name uit de regio Echt-Susteren.
Museum | Echt
: Gemeentemuseum Het land van Thorn
De geschiedenis van Thorn begint met de stichting van een vrouwenklooster rond het jaar 1000. Nu is het stadje vooral bekend door zijn witte huizen. In het museum wordt bijzondere aandacht geschonken aan: De abdij en de adellijke stiftdames, de negentiende en twintigste-eeuwse muziekgeschiedenis, archeologische objecten uit het Land van Thorn en kunstenaars die in Thorn hebben geleefd of gewerkt.
Museum | Thorn
: Breda's Begijnhof museum
Nederland kent nog twee begijnhoven, in Amsterdam en Breda. Het Bredase Begijnhof is het oudste. Er hebben tot voor kort begijnen gewoond. Tegenwoordig doet het dienst als woonhof voor ongehuwde vrouwen.
Museum | Breda
: Het Vrouwenhuis
Museum Het Vrouwenhuis in Zwolle is een hofje gesticht door de amateurschilderes Aleida Greve (1670-1742). In haar testament bepaalde zij dat haar huis tot een hofje voor bejaarde dames moest worden bestemd. Dat hofje is nu ook een museum en kan worden bekeken.
Museum | Zwolle

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links