Advertentie

 

De agenda

Dit is een overzicht van expostities over historische onderwerpen. Klik voor details op de titel of de afbeelding bij de tentoonstelling. Kijk altijd op de website van het museum welke corona-maatregelen er gelden.   Klik hier om op plaats te sorteren.


: Fokker: Onbegrensd in leven en werk!
tentoonstelling Fokker: Onbegrensd in leven en werk! Online 100 jaar geleden richtte Anthony Fokker de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek op. Het verhaal van Fokker Nederland is al vrij bekend; minder bekend is het verhaal over Fokkers Duitse avontuur. Deze webtentoonstelling vertelt de fascinerende geschiedenis van de luchtvaartpionier die vliegtuigen bouwde voor de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Te zien tot 16-12-2021 in Doorn | Meer over luchtvaart en vliegtuigen.

: Uit de schaduw van het verzet
tentoonstelling Uit de schaduw van het verzet Het ontstaan van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog en het Verzet. Opgericht op 29 mei 1945 als Bureau Nationale Veiligheid moet het Nederland na de Duitse bezetting weerbaarder maken tegen dreigingen. Deze tentoonstelling laat met documenten, foto's en bijzondere voorwerpen (een geheime brievenbus) zien hoe het was en is om te werken voor de AIVD. Te zien tot 26-12-2021 in Den Haag | Meer over verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

: Macht - 800 jaar Binnenhof
tentoonstelling Macht - 800 jaar Binnenhof Het Binnenhof in Den Haag is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht en is daarmee een van de oudste bestuurscentra in de wereld. Deze tentoonstelling geeft een verrasssend overzicht van die geschiedenis die veel meer omvat dan alleen politiek. Van de haarvlecht van Jacoba van Beieren tot de buttons van een Haagse Dolle Mina, samen met vele andere objecten, schilderijen, prenten, foto's en filmfragmenten illustreren zij de bewogen geschiedenis van het Binnenhof. Te zien tot 31-12-2021 in Den Haag | Meer over parlement en politiek.

: Besmet! Epidemieën vroeger en nu
tentoonstelling Besmet! Epidemieën vroeger en nu Een expositie over besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Hoe ging men vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Kunnen we daar iets van leren? Wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen laten zien hoe men hier in het verleden over dacht. Uiteraard is er ook aandacht voor het coronavirus. Te zien tot 29-01-2022 in Leiden.

: De Haven
tentoonstelling De Haven Hoe ontstond nu eigenlijk de grootste zeehaven van Europa in Rotterdam? Aan de hand van modellen van schepen, kranen en baggermolens en schilderijen en foto's die zes eeuwen maritieme geschiedenis beslaat wordt dit uitgelegd. Ook is er aandacht voor de uitvinding van de container en het tragische lot van de eerste Nederlandse oceaanstomer. Te zien tot 06-03-2022 in Rotterdam | Meer over scheepvaart en scheepsbouw.

: Zeemonsters
tentoonstelling Zeemonsters Verhalen over zeemonsters zijn al eeuwen oud. Vroeger zagen zeelui, misschien wel door de barre omstandigheden tijdens hun reizen, regelmatig monsters. In de Middeleeuwen geloofden mensen dat zeemonsters echt bestonden. Daarom zijn ze terug te vinden op oude zeekaarten, waarvan een aantal bijzondere exemplaren te zien is in deze familietentoonstelling (4+). Uiteraard komt ook het monster van Loch Ness aan bod. Te zien tot 30-09-2022 in Rotterdam.

Tip

: Doggerland

tentoonstellingstip

Een expositie over een in de Noordzee verdwenen prehistorische wereld: Doggerland. Ruim 8000 jaar geleden leefden in een uitgestrekt en vruchtbaar landschap mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten, Neanderthalers en de eerste moderne mensen. Hun verhaal wordt verteld aan de hand van ruim 200 vondsten uit het gebied tussen Nederland en Engeland.
Te zien tot 31-10-2021 in Leiden.

Iets voor de agenda?

Leuke tentoonstelling gezien? Heb je een favoriet historisch museum?
Mail het ons via info@geschiedenisweb.nl

: Gesponsorde links