De geschiedenis van gemalen

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van gemalen.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 11
: Gemalen in Nederland
Er zijn in Nederland diverse gemalen uit vroeger tijden overgebleven. Veel van deze gemalen zijn geinventariseerd door de Gemalenstichting. Op de site van deze stichting is veel te vinden over de gemalen en een overzicht van adressen en openingstijden van opengestelde gemalen.
Website
: Museum de Cruquius
Voormalig stoomgemaal "De Cruquius" uit 1849 is een industrieel monument. Samen met de stoomgemalen "Leeghwater" en "Lijnden" pompte de Cruquius van 1849 tot 1852 het Haarlemmermeer leeg en hield het daarna de Haarlemmermeerpolder droog. Nu is het een museum dat stoomgemaal De Cruquius in zijn oer-Nederlandse context toont: de door de eeuwen heen nimmer aflatende strijd tegen het water.
Museum | Cruquius
: Poldermuseum Het oude gemaal
Dit museum is gevestigd in een gemaal uit 1870 dat werd gebruikt om de polder Heerhugowaard leeg te malen. In het museum wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk ging en zijn de oude machines nog te bekijken. Ook de geschiedenis van de plaats Heerhugowaard komt aan bod.
Museum | Heerhugowaard
: Nederlands Stoommachinemuseum
Het museum houdt de geschiedenis van de stoommachine levend door stoommachines te verzamelen, restaureren en onderhouden. Het is gevestigd in het voormalig stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen' aan het IJsselmeer. Het stoomgemaal is gebouwd in 1907 en werkt nog steeds!
Museum | Medemblik
: Stoomgemaal Halfweg
Tussen Amsterdam en Haarlem ligt het plaatsje Halfweg dat nog in het bezit is van het oudste nog draaiende stoomgemaal ter wereld. Het is gebouwd in 1853 en diende als boezemgemaal om het overtollige water uit de ringvaart van de Haarlemmermeer eerst naar het IJ en later naar het Noordzeekanaal te malen.
Museum | Halfweg
: Stoomgemaal "de Tuut"
Het stoomgemaal De Tuut in Appeltern is gebouwd tussen 1916 en 1918 en was decennia lang een van de acht stoomgemalen in het Land van Maas en Waal die voor de afwatering zorgden. De Tuut is het enige van de 34 stoomgemalen in het Gelders rivierengebied dat bewaard is gebleven.
Museum | Appeltern
: Poldermuseum Gemaal De Hoogte
Van 1892 tot 1976 deed dit gemaal zijn werk. Het gemaal is ontworpen door architect P.G. Cremer die ook strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda bouwde en in 1930 het gemaal Cremer bij Termunterzijl. Het gemaal de Hoogte is dankzij een Brons dieselmotor uit 1935 nu weer geheel operationeel en tevens een museum.
Museum | Nieuwolda
: Museum Stoomgemaal Winschoten
Op de plaats waar nu het Museum Stoomgemaal staat werd bijna twee eeuwen lang gewaakt over de waterstand in het Reiderland. Aanvankelijk gebeurde dat met behulp van twee windwatermolens. Dit gemaal is tot de jaren zeventig gebruikt en is nu een museum.
Museum | Winschoten
: Het Beijerinckgemaal
Dit gemaal uit 1869 is een aantal dagen per jaar open voor bezoekers. De oude motoren draaien dan op volle kracht.
Museum | Capelle aan den IJssel
: Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht
In dit gemaal is een poldermuseum gevestigd. In dit museum is er aandacht voor 1000 jaar watergeschiedenis - met het ontstaan van de polders, de molens en de stoomgemalen.
Museum | Haastrecht
: Laagveenderij museum it Damshuus
Dit openluchtmuseum laat zien hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Hun erbarmelijke werk-, woon- en leefomstandigheden waren de voedingsbodem voor een felle sociale strijd. Daarnaast is te zien hoe het landschap veranderde door de turfwinning en laagveenderij in Opsterland en Smallingerland. Het Sudergemaal, dat een belangrijke rol speelde in de veenontginning is ook te bekijken.
Openluchtmuseum | Nij Beets

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

Boektip

Meer geschiedenis? Kijk eens bij BOL.com naar dit boek:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood