De geschiedenis van walvisvaart

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van walvisvaart.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 5
: Dossier Jan Mayen
Jan Mayen is een Noors eiland dat ooit het startpunt van de Nederlandse walvisvaart was. Het is genoemd naar een van zijn ontdekkers (1614) Jan Jacobsz. May van Schellinkhout. De marine plaatste er in 2014 een gedenksteen.
Website | Schellinkhout
: De zoektocht naar de noordpassage
Lang heeft Nederland gezocht naar een vaarroute naar Indië die via de noordpool liep. Petrus Plancius, een dominee en cartograaf was er van overtuigd dat er een vaarweg moest zijn, recht over de noordpool. Dit artikel doet verslag van de pogingen deze vaarroute te vinden, onder andere door Willem Barentsz. In plaats van specerijen vond hij walvissen, die later door de Nederlanders op grote schaal werden bevist.
Website
: Vondsten van Spitsbergen
Op het eiland Spitsbergen was vanaf 1612 een Nederlands walvisstation gevestigd, Smeerenburg. Deze site toont vondsten die gedaan zijn op het eiland en die na 300 jaar nog in goede staat bleken te zijn.
Website
: Het Svalbardmuseum
In de zeventiende eeuw was op het eiland Spitsbergen een Nederlands walvisstation gevestigd, Smeerenburg. Het eiland, dat nu Svalbard heet, was kort daarvoor 'ontdekt' door Willem Barentsz. In het Svalbardmuseum is deze Nederlandse geschiedenis van het eiland te zien. De website van het museum geeft veel informatie in het engels (via het menu).
Website
: Maritiem Portal
Deze website is een geweldig startpunt voor wie meer wil weten over maritieme geschiedenis. Informatie over en van zowel musea als archieven is hier te vinden, evenals een agenda en nieuws over nieuwe publicaties en onderzoeken.
Portal

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links