De geschiedenis van visserij

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van visserij.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 27
: Zandvoorts Museum
Vroeger was Zandvoort een vissersdorp, tegenwoordig een toeristische badplaats. Hoe deze verandering plaatsvond is te zien in het Zandvoorts Museum middels stijlkamers, visserij-attributen, scheepsmodellen, schilderijen, foto's, modellen van oude gebouwen en videopresentaties.
Museum | Zandvoort
: Museum Maassluis
De historische collectie vertelt de geschiedenis van Maassluis die begint rond de veertiende eeuw. Maassluis ontwikkelt zich in de zeventiende een achttiende eeuw tot een welvarende vissersplaats. Later doen zeesleepvaart en loodswezen hun intrede.
Museum | Maassluis
: Huizer Museum het Schoutenhuis
Het Huizer Museum Het Schoutenhuis is een prachtig cultuurhistorisch museum, dat de geschiedenis van Huizen in beeld brengt, bewaart en beheert. Daarnaast is er ook ruimte voor hedendaagse kunst.
Museum | Huizen
: IJmuider Zee- en Havenmuseum
IJmuiden ontwikkelde zich tot een van de grootste visserijhavens in West-Europa. Veel maritieme activiteiten vinden hier plaats. Zee- en Havenmuseum de Visserijschool laat deze ontwikkeling en het leven met de zee zien.
Museum | IJmuiden
: Katwijks Museum
Het Katwijks Museum, dat in het vroegere zeedorp staat, besteedt vooral aandacht aan de schilderkunst die rond 1900 langs de kustlijn werd bedreven en aan de geschiedenis van de visserij. In de toekomst zullen attributen en afbeeldingen van het Rijndorp, waar veel tuinderijen waren, een eigen plek krijgen in het gebouw.
Museum | Katwijk
: Museum Kaap Skil
De tentoonstellingen bij Kaap Skil gaan over het leven met, bij en op de zee. Onderwatervondsten van duikers, de grootste maritieme maquette ter wereld, jutterij, scheepvaart, Texel in de VOC-tijd. Een ontdekkingstocht langs de maritieme geschiedenis van Texel.
Museum | Oudeschild
: Marker Museum
Het museum is gehuisvest in zes historische woningen in het centrum van voormalig eiland Marken. Een deel van die huizen is ingericht zoals een Marker vissersfamilie er tot ongeveer 1932 woonde. Daarnaast is er een textielcollectie, een verzameling van Marker Klederdrachten, schilderijen en Marker schilderwerk van de schilder Jan Moenis.
Museum | Marken
: Museum van Urk, Het Oude Raadhuis
Tot 1939 was Urk een eiland in de Zuiderzee en in het museum kunt u een beeld krijgen van de wijze waarop de Urkers geleefd hebben. Van de strijd om te overleven als armoedige eilandbewoners, tot een redelijke welstand die ze nu hebben als bewoners van een "eiland" aan de vaste wal. Ook klederdracht en dialect krijgen de aandacht.
Museum | Urk
: Museum de Speeltoren Monnickendam
Museum de Speeltoren toont de oude en meer recente geschiedenis van Monnickendam en Waterland. Van archeologische vondsten uit de bloeiperiode tot de visrokerijen die het stadje nu haar faam bezorgen. De toren van het museum is ook te bezoeken en bevat het valste carillon van Europa.
Museum | Monnickendam
: Visserijmuseum Vlaardingen
Het Visserijmuseum laat zien hoe Vlaardingen (ooit Nederlands grootste vissersplaats) temidden van de andere visserijplaatsen functioneerde. In het museum dat geheel gewijd is aan het roemruchte visserijverleden, ooit één van de bronnen van de Gouden Eeuw, vindt u uitleg in beeld, woord, geur en geluid.
Museum | Vlaardingen
: Visserijmuseum Zoutkamp
In het Visserijmuseum Zoutkamp krijgt de bezoeker de gelegenheid de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken. Verder is er een jaarlijks wisselende expositie, die steeds een relatie heeft met Zoutkamp, de zee of de visserij. Snuif eens de geur van vis, teer, hout en diesel op...
Museum | Zoutkamp
: Klederdracht en Visserijmuseum Spakenburg
In dit museum vindt u alles over klederdracht en cultuur van Bunschoten-Spakenburg. De collectie klederdracht laat originele dooppakken tot huwelijksdracht en rouwkleding zien. Daarnaast worden er zo'n 20 scheepsmodellen tentoongesteld van botters, zowel 'hoekers' en 'kulers' als schepen voor de staandewandvisserij.
Museum | Bunschoten
: Visserijmuseum Bruinisse
Het vissersdorp Bruinisse, naar de kentekens op de schepen ook wel kortweg 'Bru' genoemd, herbergt een voor de streek uniek visserijmuseum. In dit museum wordt verleden en heden van de schelpdierencultures en met name de mosselen, levend gehouden. Cultures die al vele eeuwen lang in Zeeland worden beoefend.
Museum | Bruinisse
: Visserijmuseum Woudrichem
De verzameling van dit museum geeft een overzicht van de Nederlandse riviervisserij. Woudrichem was een belangrijke vissersplaats, vooral voor de zalmvisserij. Er worden diverse technieken getoond aan de hand van modellen en foto's en er zijn orginele visserscheepjes en tal van gebruiksvoorwerpen in het museum opgesteld.
Museum | Woudrichem
: Hidde Nijland Museum Hindeloopen
Hindeloopen is een van de elf Friese steden. In de 18e eeuw leefde het grootste deel van de bevolking van de handelsvaart. De rijkdom die deze handel opleverde werd getoond in rijke interieurs (Hindelooper schilderkunst) en kleding. De topstukken daarvan zijn te zien in dit museum, maar ook voorwerpen uit de visserij, de scheepvaart en de stadsgeschiedenis.
Museum | Hindeloopen
: Oudheidkamer Lemster Fiifgea
In het museum wordt onder andere aandacht geschonken aan de verveningen in Lemsterland, de Zuiderzeevisserij en de binnenvisserij met de daarmee verbonden bedrijvigheid en het unieke Lemster kerfsnede- aardewerk. Tevens wordt er een grote collectie foto's van alle dorpen in Lemsterland geëxposeerd en zijn er wisselende tentoonstellingen van diverse aard.
Museum | Lemmer
: Museum 't Behouden Huys
In de stijlkamers in twee 17de eeuwse commandeurshuizen is de geschiedenis van Terschelling en zijn bewoners te vinden. Vele scheepsmodellen, schilderijen en navigatiemiddelen laten zien hoe Terschelling betrokken was bij de zeevaart, de visserij en in het bijzonder de walvisvaart. Speciale aandacht is er voor Willem Barentsz, maar ook voor het jutten en het scheepswrak van de Lutine.
Museum | West-Terschelling
: Stadsmuseum Harderwijk
De collecties van dit museum zijn gegroeid rond de thema's Archeologie, Stadsgeschiedenis, Gelderse Academie (de Universiteit van Harderwijk), de Gelderse Munt, het Koloniaal Werfdepot, een Belgisch Interneringskamp, de Zuiderzeevisserij en Klederdrachten.
Museum | Harderwijk
: Oosterscheldemuseum
Het Oosterscheldemuseum laat zien hoe de visserij de geschiedenis van de plaats Yerseke bepaalde. Niet alleen de vis maar ook de schaal- en schelpdieren zorgden voor een rijke industrie in Yerseke.
Museum | Yerseke
: Visserijmuseum Breskens
De geschiedenis van de Breskens visserij gaat zo'n honderd jaar terug en is nu te zien in dit museum. Daarnaast is er veel aandacht voor het dierenleven in en rond de Zeeuwse wateren.
Museum | Breskens
: Volendams Museum
Onontkoombaar in dit museum is natuurlijk de Volendamse (en nationale) klederdracht. Maar er is ook aandacht voor het dagelijkse leven van de vissers in het dorp en hun bezigheden. Daarnaast is er het sigarenbandjeshuisje te zien met mozaïeken en decoraties van 11 miljoen (!) sigarenbandjes.
Museum | Volendam
: Museum Oud Noordwijk
Dit museum geeft een tijdsbeeld van het leven in Noordwijk ruim honderd jaar geleden. Niet alleen het leven van de vissers en hun bomschuiten wordt getoond. Ook de vele kruiden- en bollentelers uit het omliggende land krijgen aandacht.
Museum | Noordwijk
: Ouddorps Raad- Polderhuis
Het oude raad- en polderhuis van Ouddorp is nu een museum. Er is aandacht voor de geschiedenis van het dorp en het ontstaan van het landschap. Ook de bewoners van de streek krijgen de aandacht: de geschiedenis van visserij, het dialect en de klederdracht van Ouddorp laten deze zien.
Museum | Ouddorp
: Museum In 't Houten Huis
Dit toont de geschiedenis van het dorp De Rijp en het Schermereiland, waarop dit dorp ooit lag. Het leven met het water was er vanaf de Middeleeuwen van groot belang: visserij, molens en walvisvaart hadden hun invloed op het leven van de inwoners.
Museum | De Rijp
: Maritiem Portal
Deze website is een geweldig startpunt voor wie meer wil weten over maritieme geschiedenis. Informatie over en van zowel musea als archieven is hier te vinden, evenals een agenda en nieuws over nieuwe publicaties en onderzoeken.
Portal
: Museum 't Fiskershuuske
Direct aan de Waddenzee ligt in het beschermde dorpsgezicht van Moddergat museum 't Fiskershuuske. In dit openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden in vier gerestaureerde vissershuizen. Het oudste huisje is uit 1794 en geeft een beeld van de inrichting van een vissershuis langs de waddenkust rond 1850.
Openluchtmuseum | Moddergat
: Regionaal openluchtmuseum de Sudwal
Dit openluchtmuseum bestaat uit een voormalig Armenhuis, een greidboerderij (de voorloper van de kop-hals-romp-boerderij) en een werf waar schepen voor de binnenvisserij werden gebouwd. In deze gebouwen is de geschiedenis van het dorp en de binnenvisserij te zien.
Openluchtmuseum | Warten

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links