De geschiedenis van veldslagen in Nederland

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van veldslagen in Nederland.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 10
: De Slag om de Grebbeberg en de Betuwestelling
Deze website wil recht doen aan de prestaties van het Nederlandse veldleger op de Grebbeberg. Want hoewel daar de Slag in de Meidagen van 1940 werd verloren, wisten de verdedigers met heel beperkte middelen drie dagen stand te houden. Een site met veel informatie, links en bronnen.
Website | Rhenen
: Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum
Gelegen in een groot park, waar in september-oktober 1944 een historische veldslag woedde, is het museum een blijvende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook een monument om stil te staan bij het geweld en de oorlog van vandaag de dag.
Museum | Overloon
: Museum Slag bij Heiligerlee
Op 23 mei 1568 vond de Slag bij Heiligerlee plaats en dit was tevens het begin van de Tachtigjarige Oorlog van de Nederlanden tegen de toenmalige bezetter Spanje. Beide legers troffen elkaar nabij Heiligerlee op 23 mei 1568. De slag vond plaats en na amper 2 uur strijd was het Spaanse leger verslagen. Dit museum vertelt (vooral audiovisueel) over de aanloop naar de slag, de slag zelf en de gevolgen ervan.
Museum | Heiligerlee
: Infocentrum en streekmuseum Vechtdal
De rivier de Vecht is bepalend geweest voor de geschiedenis van de streek. Daarom is er ruim aandacht hiervoor in het museum. Verder is er ruimte voor De Slag bij Ane (1227) en de baardmankruiken die langs de Duitse Vecht werden gemaakt en via de rivier in ons land terecht kwamen.
Museum | Gramsbergen
: Airbornemuseum Hartenstein
De Slag om Arnhem in 1944 is het onderwerp van dit museum. Aan de hand van foto's, videofilms met beelden uit 1944, diorama's, authentieke uniformen, uitrustingsstukken, wapens en andere voorwerpen (van zowel Geallieerde als Duitse zijde) wordt een beeld van de gevechten in Arnhem en Oosterbeek gegeven.
Museum | Oosterbeek
: Archeologisch museum Baduhenna
Zoals de Galliërs vochten met de Romeinen, zo deden dat ook de Friezen. Rond het jaar 28 zou bij de plaats Baduhenna (waarschijnlijk Heiloo) een grote slag hebben plaatsgevonden tussen Friezen en Romeinen. De locale historische vereniging doet onderzoek naar de geschiedenis van deze streek en laat de resultaten zien in een eigen ruimte.
Museum | Heiloo
: Museum Het Sterkenhuis
Bergen is vooral bekend geworden als toeristenoord en kunstenaarsdorp. Dit museum heeft ook aandacht voor de andere inwoners van het dorp: de landbouwers, de hoge heren en de religieuzen. Daarnaast is er aandacht voor de Slag bij Bergen in 1799.
Museum | Bergen
: Museum Het Regthuys
Het museum heeft een stijlkamer uit 1920, een verzameling archeologische vondsten, Westfriese dracht, kaart met akkernamen, een maquette van de veldslag te Oudkarspel (1799) en een uitgebreid fotoarchief. Al deze voorwerpen vertellen de geschiedenis van de streek Langedijk.
Museum | Oudkarspel
: Museum 't Ponthús
Door dit museum loopt een tijdbalk van het jaar nul tot nu. Aan de hand van deze tijdbalk wordt kort ingegaan op een gebeurtenis uit de geschiedenis van Stavoren zoals o.a. de Slag bij Staveren, het St. Odulf klooster, het Hanzeverleden, de plunderingen door de Noormannen, scheepvaart enz.. Ook de recente geschiedenis wordt niet vergeten.
Museum | Stavoren
: De slag bij Schellinkhout
In 1282 vocht Floris de Vijfde tegen de West-Friezen bij Schellinkhout. Lees in wikipedia wie er won...
Locatie veldslag | Schellinkhout

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links