De geschiedenis van universiteiten, studenten en professoren

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van universiteiten, studenten en professoren.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 12
: Collecties Medisch Erfgoed
Zowel voor onderzoek als onderwijs werden en worden er modellen en afbeeldingen van het menselijk lichaam gemaakt of preparaten bewaard. Op deze site vindt u een overzicht de collecties van vier universiteiten van Nederland en hun academische ziekenhuizen. De collecties zijn ook thematisch te rangschikken.
Website
: MpaginaE
Deze website is een goudmijntje voor wie meer informatie zoekt over personen uit de Friese geschiedenis. Ook zijn er over Erasmus (1467-1536) en Saeckma (raadsheer Hof Friesland en curator Franeker Academie, 1572-1636) tekstuitgaven, catalogi en naamlijsten te vinden.
Website | de provincie Friesland
: Topstukken uit het Academisch Erfgoed
De Stichting Academisch Erfgoed probeert het erfgoed van de Nederlandse universiteiten zo goed mogelijk te bewaren. Op de website is een selectie uit de topstukken te bekijken. Elders op de site is ook een overzicht van alle collecties te vinden.
Website
: Amsterdams Universiteitsmuseum
Het Universiteitsmuseum Amsterdam beheert collecties en documentatie over de geschiedenis van Athenaeum Illustre en Universiteit van Amsterdam alsmede studentenleven vanaf het stichtingsjaar 1632 tot heden. De collectie is samengevoegd met andere universitaire collecties en te zien in het Allard Pierson Museum.
Museum | Amsterdam
: Universiteitsmuseum Utrecht
Het Universiteitsmuseum Utrecht laat zowel de geschiedenis van de Universiteit zelf zien, als van de wetenschap die er werd beoefend. Het heeft collecties geneeskunde, natuurwetenschappen, kunstgeschiedenis en een oude Hortus.
Museum | Utrecht
: Museum Martena
Dit museum is gevestigd in een fraai stadskasteel en toont onder andere de geschiedenis van de Universiteit van de stad, het leven van Anna Maria van Schuurman en historisch Franeker. Ook is een miniatuurkermis te zien die na inworp van 50 cent in beweging komt.
Museum | Franeker
: Universiteitsmuseum Groningen
Het Universiteitsmuseum is de plaats waar de meest uiteenlopende verzamelingen van de Groningse universiteit zijn te zien, van anatomie tot zoölogie. Het museum organiseert tentoonstellingen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en duikt ook in de geschiedenis van de universiteit en het studentenleven.
Museum | Groningen
: Stadsmuseum Harderwijk
De collecties van dit museum zijn gegroeid rond de thema's Archeologie, Stadsgeschiedenis, Gelderse Academie (de Universiteit van Harderwijk), de Gelderse Munt, het Koloniaal Werfdepot, een Belgisch Interneringskamp, de Zuiderzeevisserij en Klederdrachten.
Museum | Harderwijk
: Academisch Historisch Museum Leiden
De geschiedenis van de Universiteit van Leiden gaat terug tot 1575. Lang genoeg om een museum te vullen met objecten, foto's en documentatie over de geschiedenis van de universiteit en natuurlijk het studentenleven.
Museum | Leiden
: Museum Boerhaave
Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en van de Geneeskunde. Meer dan 400 jaar Nederlandse wetenschapsgeschiedenis is er te bekijken. Een groot deel van de voorwerpen uit de collectie is ook via de website te zien.
Museum | Leiden
: Hortus Botanicus Leiden
Voor onderzoek naar planten had elke Universiteit vroeger een hortus (plantentuin). Het oudste deel van de Hortus van Leiden is aangelegd in 1594. Daarin staat ook een kas: de Wintertuin. De Clusiustuin geeft een indruk van de Hortus rond 1600. In die tijd ontstonden banden tussen Nederland en Azië wat goed te zien is in de Japanse tuin. De parel van de Hortus, de Victoria Amazonica, is te bewonderen in de Victoriakas.
Tuin of park | Leiden
: Hortus Botanicus Amsterdam
De Hortus Botanicus Amsterdam heeft een collectie planten van ruim 4.000 soorten. Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638, waar artsen en apothekers onderzoek deden. Dankzij de VOC breidde de Hortus zich in de 17e en 18e eeuw snel uit. Enkele 'kroonjuwelen' van de Hortus stammen uit deze periode, zoals de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom.
Tuin of park | Amsterdam

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links