De geschiedenis van trein en spoor

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van trein en spoor.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 13
: Railmusea Nederland
Maar liefst 27 railmusea hebben zich verenigd op deze site. Een goed startpunt voor wie geïnteresseerd is in museumtreinen en andere spoorgeschiedenis, maar ook voor liefhebbers van de tram.
Website
: Stationsweb
Stationsweb is de grootste online verzameling foto's van stationsgebouwen in Nederland. Een overzicht van stations, haltes en stopplaatsen in verleden, heden en toekomst. Compleet met gegevens over spoorlijnen, openings- en sluitingsdata en kilometrering van stations en haltes.
Website
: Museum Buurt Spoorweg
In 1884 werd een lokaalspoorlijn aangelegd tussen Hengelo en Winterswijk. De spoorlijn diende voornamelijk voor de aanvoer van de vele kolen die nodig waren voor de Twentse textielindustrie. Naast de vele goederentreinen reden er ook reizigerstreinen, die nu opnieuw zijn gaan rijden. Geniet van het Twents landschap, en ervaar het reizen zoals dat vroeger was.
Museum | Haaksbergen
: Museum Haarlem
In dit museum ligt de nadruk op de bloeiperiode van Haarlem: de Gouden Eeuw, toen Haarlem een van de machtigste en welvarendste steden van Holland was; de 19e eeuw als de stad door industrialisatie een nieuwe rijke periode kent; en op de afgelopen jaren tot aan vandaag. Aan de hand van de thema's werken, wonen, macht, geloof en kunst en wetenschap worden het heden en verleden in relatie met elkaar gebracht.
Museum | Haarlem
: Museum Stoomdepot
Museum Stoomdepot van de stoomstichting Nederland heeft een in klassieke stijl gebouwde locomotievenloods als thuisbasis. Op de vijf in de loods aanwezige sporen vinden de locomotieven onderdak, maar er zijn ook faciliteiten voor het ontvangen van bezoekers. Zo vind u op de 1e verdieping een kleine, nog in ontwikkeling zijnde, expositieruimte van waaruit u de restauratie van de locomotieven kunt volgen.
Museum | Rotterdam
: Stoomtrein Katwijk Leiden - Smalspoormuseum
Van lorrie tot stoomlocomotief, van mijnwagen tot personenvervoer, alles vindt je in het Nationaal Smalspoormuseum. Deze vorm van transport was tot vijftig jaar geleden niet weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. Wie het leuk vindt kan ook een ritje maken in de stoomtrein.
Museum | Valkenburg
: Nederlands Spoorwegmuseum
Bezoekers moeten de treingeschiedenis niet bekijken maar beleven, dat is het uitgangspunt van dit museum. Het bestaat uit een aantal 'werelden' (attracties) die de hoogtepunten presenteren uit het indrukwekkende spoorverleden. Met o.a. een audiotour, theater en een 'ride' worden de bezoekers meegenomen naar grote ontdekkingen, droomreizen en stalen monsters.
Museum | Utrecht
: Museumspoorlijn Stichting Stadskanaal Rail
De Museumspoorlijn S.T.A.R. rijdt sinds 1994 met een historische stoomtrein tussen Veendam en Musselkanaal. Het spoor loopt langs de grens tussen Groningen en Drenthe: de Semslinie. Met een lengte van 26 km is het de langste museumlijn van Nederland. Een unieke lijn met veel kunstwerken over de vele wijken en kanalen.
Museum | Stadskanaal
: Stoomtrein Goes-Borsele
De Stoomtrein Goes-Borsele brengt u terug in de jaren `30 van de twintigste eeuw, waar u te gast bent bij een Nederlands spoorwegbedrijf uit een lang vervlogen tijd.
Museum | Goes
: Nationaal Modelspoormuseum
In het museum zijn verschillende fraaie staaltjes van modelbouw te zien. Naast de rijdende banen zijn er een aantal diorama's waar de meesterbouwers de werkelijkheid in het klein hebben nagebouwd. Verder is er de gigantische collectie van de Sneeker antiquair Piet Scheltema te zien.
Museum | Sneek
: Industrieel Smalspoormuseum
Vanuit dit museum kunt u een tocht per smalspoortrein maken, grotendeels over een origineel traject dat vroeger gebruikt werd voor turftransport. Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor. Het museum beschikt over een grote collectie smalspoorlocomotieven, wagens, werktuigen, foto's en ander materiaal.
Museum | Erica
: Veenmuseum Vriezenveenseveld
Aan de hand van authentieke veenhutten, maquette, landkaarten en expositiemateriaal wordt hier het leven en werken in het veen uitgebeeld. Maak een ritje over het smalspoor en laat u rondleiden in het Veenmuseum.
Museum | Vriezenveen
: Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij
Station Simpelveld is het centrale punt van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Het voormalig grensstation is een spoorwegmuseum, het terrein om het gebouw een museaal spoorwegemplacement. Een ritje in een historische trein is ook mogelijk.
Museum | Simpelveld

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links