De geschiedenis van tabak en tabaksindustrie

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van tabak en tabaksindustrie.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 8
: Nederlandse Tabakshistorie
Deze website van de Stichting Tabakshistorie geeft een schat aan informatie over tabak in Nederland. Er is een canon, overzicht van musea en andere activiteiten, databanken over verpakkingen, rekeningen en sigarenzakjes en nog veel meer. Echt een aanrader voor wie interesse heeft in tabak.
Website
: Tabaksteeltmuseum
Het Tabaksteeltmuseum laat het verleden van de tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven. Naast de permanente collectie in het museum zelf wordt buiten, op een tabaksveldje, in de praktijk getoond hoe de tabaksteelt eeuwenlang verliep. Het achterste deel van het museum is een authentieke droogschuur. Hier is te zien hoe de tabak van het tabaksveld wordt gedroogd en verwerkt. Tevens wordt getoond hoe droogschuren werden gebruikt voor een groot aantal nevenactiviteiten.
Museum | Amerongen
: Sigarenfabriek De Olifant Kampen
De tabaksindustrie was in de 19e en 20e eeuw van goot belang voor de stad Kampen. In 1826 stichtte fabrikant J.W. Lehmkuhl hier de eerste Nederlandse sigarenfabriek. Daarna groeide de populariteit van de sigaar gestaag en rond 1880 werkte het grootste deel van de beroepsbevolking van Kampen in de sigarenproductie (1400 sigarenmakers!). Tijdens een rondleiding door De Olifant kun je meer hierover ontdekken.
Museum | Kampen
: Liemers Museum
De collectie van dit museum laat vooral de geschiedenis van de streek en haar bewoners zien. Bijvoorbeeld aan de hand van gereedschappen, kerkelijke voorwerpen en industrieele voorwerpen. Verder is er een collectie over het tabaksmerk Turmac, Zevenaars bekendste fabriek.
Museum | Zevenaar
: Volendams Museum
Onontkoombaar in dit museum is natuurlijk de Volendamse (en nationale) klederdracht. Maar er is ook aandacht voor het dagelijkse leven van de vissers in het dorp en hun bezigheden. Daarnaast is er het sigarenbandjeshuisje te zien met mozaïeken en decoraties van 11 miljoen (!) sigarenbandjes.
Museum | Volendam
: Valkerij en Sigarenmakerij Museum
Een bijzonder museum met twee collecties: het Valkerij Museum geeft een aardig overzicht van de historie van de valkerij in de periode van 1650 tot 1855. Het sigarenmakerij museum laat de geschiedenis van beroemde sigarenmakers als Hofnar en Willem II zien.
Museum | Valkenswaard
: De Ster en de De Lelie: speciale molens
In Nederland zijn nog maar twee molens waar volgens historisch recept snuiftabak en specerijen worden gemalen. Bij molens De Ster en De Lelie is ook een winkel waar deze producten te koop zijn.
Museum | Rotterdam
: Tabaks-fietsroute
Wat hebben Huis Doorn, Kasteel Amerongen en het Tabaksteeltmuseum met elkaar te maken? Zo op het eerste gezicht niets, maar toch is er een verbindend element te ontdekken namelijk: tabak! Hoe dat precies zit kun je ontdekken door op onderzoek te gaan en deze drie musea te bezoeken. Er is een fietstocht ontworpen die je langs alle locaties voert. Je kunt de fietstocht starten op elk willekeurig punt uit de route.
Fietsroute | Amerongen

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links