De geschiedenis van polders en inpoldering

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van polders en inpoldering.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 14
: Nationaal Park Nieuwland
De website van dit park geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van de Flevopolders en Flevoland.
Website | de provincie Flevoland
: Museum Oud Anna Paulowna
Museum Anna Paulowna laat de geschiedenis zien van zowel de koningin Anna Paulowna als de geschiedenis van de polder die naar haar genoemd is. Ook de bloemenbollenteelt in deze polder krijgt aandacht. Bekijk ook eens de beeldbank op de site.
Museum | Breezand
: Museum de Cruquius
Voormalig stoomgemaal "De Cruquius" uit 1849 is een industrieel monument. Samen met de stoomgemalen "Leeghwater" en "Lijnden" pompte de Cruquius van 1849 tot 1852 het Haarlemmermeer leeg en hield het daarna de Haarlemmermeerpolder droog. Nu is het een museum dat stoomgemaal De Cruquius in zijn oer-Nederlandse context toont: de door de eeuwen heen nimmer aflatende strijd tegen het water.
Museum | Cruquius
: Historisch Museum Haarlemmermeer
Het Historisch Museum Haarlemmermeer neemt de bezoeker mee op een ontdekkingsreis langs de geschiedenis van Haarlemmermeer vanaf de drooglegging in 1852 tot en met de dag van vandaag.
Museum | Hoofddorp
: Museum Schokland
Museum Schokland ligt op de Middelbuurt, een van de drie laatste woonterpen van voormalig eiland Schokland. De binnen- en buitenexpositie geven een beeld van de geologie en archeologie van de Noordoostpolder, het ontstaan en vergaan van het eiland, het leven van de Schokkerbevolking en de drooglegging van de Noordoostpolder.
Museum | Ens
: Stedelijk Museum Alkmaar
Het Stedelijk Museum Alkmaar laat uiteraard de geschiedenis van de stad zien. Het museum heeft vier afdelingen: twee zalen gaan over "De Gouden Eeuw van Alkmaar", de 16de en 17de eeuw, en een over "De Moderne Tijd", de 19de en 20ste eeuw. Deel van die moderne tijd zijn ook de inpolderingen in de omgeving en de kunstenaarskolonie in Bergen.
Museum | Alkmaar
: Poldermuseum Het Grootslag Andijk
Dit museum heeft twee verschillende collecties: een over 5000 jaar leven en werken in de polder 'Het Grootslag' en een over het Nederlandse tuinzaadvak (voorheen Museum Saet en Cruyt). Het leven en werken in de polder wordt mede bepaald door de inrichting van het landschap. Deze wisselwerking is goed te zien in dit poldermuseum.
Museum | Andijk
: Oudheidkundig - en Poldermuseum te Nieuwkoop
Het museum biedt een overzicht van de historie van Nieuwkoop. Hierin neemt de vervening, die omstreeks het jaar 1500 begon, een centrale plaats in. Maar niet alleen de turfbaggeraars, ook de riet- en ruigtsnijders, mosplukkers, broodjagers en vissers verdienen van oudsher hun brood 'in de polder'. Ook hieraan besteed het museum ruime aandacht. Te zien zijn ondere andere een verzameling gereedschappen, gebruiksvoorwerpen en opgezette zoogdieren en vogels.
Museum | Noorden
: Ouddorps Raad- Polderhuis
Het oude raad- en polderhuis van Ouddorp is nu een museum. Er is aandacht voor de geschiedenis van het dorp en het ontstaan van het landschap. Ook de bewoners van de streek krijgen de aandacht: de geschiedenis van visserij, het dialect en de klederdracht van Ouddorp laten deze zien.
Museum | Ouddorp
: Museum In 't Houten Huis
Dit toont de geschiedenis van het dorp De Rijp en het Schermereiland, waarop dit dorp ooit lag. Het leven met het water was er vanaf de Middeleeuwen van groot belang: visserij, molens en walvisvaart hadden hun invloed op het leven van de inwoners.
Museum | De Rijp
: Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht
In dit gemaal is een poldermuseum gevestigd. In dit museum is er aandacht voor 1000 jaar watergeschiedenis - met het ontstaan van de polders, de molens en de stoomgemalen.
Museum | Haastrecht
: Museummolen Schermerhorn
De Museummolen is een van de elf overgebleven molens van het voormalig molencomplex van de Schermerpolder in een nog vrijwel onaangetast open polderlandschap in het centrale gedeelte van Noord Holland. De Museummolen is van onder tot boven te bezichtigen, waarbij de werking van de molen goed is te volgen.
Molen | Schermerhorn
: Haring- en henneproute
Via de Haring- en henneproute kan iedereen kennismaken met de historie en natuur van het Land van Leeghwater, de drooggemaakte polders van de Schermer en de Beemster. De route leidt langs diverse monumenten en combineert historische presentaties op binnenlocaties met tekst- en beeldpanelen. De Beemster en Schermer hebben ook hun eigen fietsroutes door dit gebied.
Fietsroute | De Rijp
: Haring- en henneproute
Deze wandelroute van ongeveer vijf kwartier voert langs de historie en natuur van het Land van Leeghwater, de drooggemaakte polders van de Schermer en de Beemster. De route leidt langs diverse monumenten en combineert historische presentaties op binnenlocaties met tekst- en beeldpanelen.
Wandelroute | De Rijp

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links