De geschiedenis van molens

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van molens.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 19
: De Hollandsche molen
De Hollandsche molen is een organisatie die zich inspant voor het behoud van molens in Nederland. Dat is goed gelukt: in het Molenbestand op deze site zijn gegevens over meer dan 1400 molens te raadplegen. Compleet met foto, geschiedenis en adresgegevens.
Website
: Zaanse papiergeschiedenis
Deze website bevat een grote hoeveelheid informatie over de Zaanse papergeschiedenis vanaf de 16e eeuw tot het nu. Informatie over bedrijven, voorwerpen uit de papierindustrie en ook veel bronmateriaal. Bijzonder is ook de papiermolenkaart.
Website | Zaandijk
: De Molendatabase
De molendatabase is een database met gegevens van werkende en verdwenen molens in Nederland en België. Alle gegevens en foto's zijn samengebracht door vele honderden molenliefhebbers voor iedereen met interesse in wind- of watermolens. De database bevat meer dan 30 duizend molens. Prachtige website waarop molens ook via de kaart zijn te vinden.
Website
: Alle molens
Hier vindt u informatie over alle molens in Nederland, bestaand en verdwenen. Allemolens.nl is met veel afbeeldingen, archiefstukken, literatuur en bouwtekeningen een goede startplek voor uw molenonderzoek.
Website
: Molenmuseum
Dit museum tracht een volledig beeld te geven van de opkomst en de neergang van de (Zaanse) molenindustrie. In de nog bestaande en opengestelde molens is te zien hoe daar en onder welke omstandigheden gewerkt werd en vaak ook nog wat er in de molens gemaakt werd. Verder bezit het museum een unieke collectie schaalmodellen van allerlei soorten molens waarin ook het werkende mechaniek in de molen te zien is.
Museum | Koog aan de Zaan
: Museum Oold Ark
Het museum Oold Ark haalt verdwenen beroepen uit de vergetelheid, door het verzamelen en tentoonstellen van bij die beroepen gebruikte gereedschappen. De expositie is vormgegeven door het gereedschap zoveel mogelijk in werkplaatsjes te plaatsen, die het uitoefenen van de oude ambachten laten zien.
Museum | Makkinga
: Museummolen De Wachter
De molen is een museum over zowel molenmaken als het molenaarsvak. Er wordt nog steeds gemalen, zowel meel als specerijen. De producten van de molen worden verkocht in het bakkerswinkeltje en de de kruidenierswinkel die ook bij het museum horen.
Museum | Zuidlaren
: Streekmuseum Ommen
Dit museum is gevestigd in een molen en een tolhuis. Het toont een aantal oude interieurs: een schoolinterieur, een huiskamertafereel en een oudsaksische boerenkeuken. Verder klederdrachten en sieraden en gebruiksvoorwerpen. Tenslotte is er de collectie Höfker, etsen en pentekeningen waarvan het merendeel Ommen en omgeving tot onderwerp hebben.
Museum | Ommen
: De Zaanse Schans
De Zaanstreek was ooit een bloeiend industriegebied, aangedreven door bijna duizend molens. De streek heeft een boeiende geschiedenis die in verschillende musea te zien is. Verder zijn er natuurlijk nog volop groen-witte huisjes te zien in de typische Zaanse stijl.
Museum | Zaandijk
: Molen De Hoop Wervershoof
Sinds april 2013 beschikt het dorp Wervershoof over een eigen museum. Een expositie over het leven van Theo Koomen heeft een definitieve plek gekregen in Molen de Hoop. Een bezoek aan het museum kan gecombineerd worden met een rondleiding door de molen o.l.v. een ervaren gids, die u alle ins- en outs over de molen en Theo Koomen kan vertellen.
Museum | Wervershoof
: Bakkerijmuseum de Grenswachter
Dit museum bestaat uit een molen, een bakkerij en een oud winkeltje. Hierdoor is goed te zien hoe in vroeger tijden brood werd gemaakt en verkocht. Het is ook mogelijk zelf een broodje te bakken.
Museum | Luyksgestel
: Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht
In dit gemaal is een poldermuseum gevestigd. In dit museum is er aandacht voor 1000 jaar watergeschiedenis - met het ontstaan van de polders, de molens en de stoomgemalen.
Museum | Haastrecht
: De Ster en de De Lelie: speciale molens
In Nederland zijn nog maar twee molens waar volgens historisch recept snuiftabak en specerijen worden gemalen. Bij molens De Ster en De Lelie is ook een winkel waar deze producten te koop zijn.
Museum | Rotterdam
: Molen De Valk
Molen De Valk is een stellingkorenmolen met zeven verdiepingen. Op elke verdieping is wel iets te zien: zowel het woongedeelte van de molenaar als het werkgedeelte van de molen is te bekijken. Het leven van een molenaar rond 1900 wordt zo zichtbaar.
Museum | Leiden
: Molen van Sloten
De Molen van Sloten is een functionerende poldermolen in Amsterdam. De stellingmolen ligt aan de rand van de stad, bij de Ringvaart, en zorgt sinds 1847 ervoor dat het waterpeil in de lager liggende omgeving onder een bepaald niveau blijft.
Molen | Amsterdam
: Museummolen Schermerhorn
De Museummolen is een van de elf overgebleven molens van het voormalig molencomplex van de Schermerpolder in een nog vrijwel onaangetast open polderlandschap in het centrale gedeelte van Noord Holland. De Museummolen is van onder tot boven te bezichtigen, waarbij de werking van de molen goed is te volgen.
Molen | Schermerhorn
: De Grafelijke Torenmolen
De Grafelijke Torenmolen bepaalt al sinds de 15e eeuw het beeld van Zeddam. Vroeger was de molen een dwangmolen, eigendom van de Graven Van den Bergh, die woonden op het vlakbij gelegen Huis Bergh. De boeren uit de omgeving hadden de plicht hun graan bij de Zeddamse molen te laten malen.
Molen | Zeddam
: Museummolen De Eendracht
Deze museummolen laat het verhaal zien van molens in Friesland en Dongeradeel, verder veel molenmodellen en molenaarsattributen, en oude gereedschappen.
Molen | Anjum
: Korenmolen De Windotter
Korenmolen 'de Windotter' is een van de grootste van Nederland en is volledig in bedrijf. Molenaar Maarten Dolman zorgt voor bedrijvigheid op de molenplaats en de bijna altijd draaiende wieken.
Molen | IJsselstein

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links