De geschiedenis van landbouwmachines en -gereedschap

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van landbouwmachines en -gereedschap.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 13
: Cultuurhistorisch Museum Texel
Dit museum laat het boerenleven van het eiland Texel zien. Het is gehuisvest in een unieke stolpboerderij, waar de sfeer van het oude Texel terug is te vinden. Bekijk de boerenwagens, oude landbouwmachines en imposante koetsen en zie hoe vroeger melk en kaas werden gemaakt. Daarnaast is er een volledig ingerichte smederij, waar een smid demonstraties geeft.
Museum | De Waal
: Kempenkmuseum De Acht Zaligheden
Dit streekmuseum laat het agrarische leven zien van ca. 1850 tot ca. 1950 zoals dat werd geleefd in de Brabantse streek De Kempen, en dan vooral op dat gedeelte dat 'De Acht Zaligheden' genoemd wordt.
Museum | Eersel
: Fries Landbouw Museum
Het Fries Landbouw Museum verzamelt alles op het gebied van landbouw. Van hooivorken tot graanschoppen en van tractoren tot maaimachines. Het museum bezit inmiddels een collectie van ruim vierduizend voorwerpen. In de loop van 2007 zal het museum verhuizen naar Earnewald.
Museum | Earnewald
: Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg
De Watersnoodramp van 1953 en modernisering hebben veel historisch landbouwmateriaal doen verdwijnen. Daarom is in Goemanszorg een verzameling voorwerpen uit de Schouwse landbouwgeschiedenis bijeengebracht. Op het gebied van de vlas- en meekrapteelt kan de verzameling gerust uniek worden genoemd.
Museum | Dreischor
: De Locht, Streekboerderij en Nationaal Asperge- en Champignonmuseum
De Locht, Streekboerderij en Nationaal Asperge- en Champignonmuseum: de naam zegt eigenlijk alles al. De Limburgse agrarische geschiedenis is hier te zien.
Museum | Horst-Melderslo
: Landbouwmuseum De Brink
Gevestigd in een grote, oude boerderij in het dorpje Veenklooster vindt u Landbouwmuseum De Brink, een gezinsmuseum met activiteiten voor de kinderen en een complete verzameling oude landbouwwerktuigen en gereedschappen. Het toont hoe en waarmee de boer en de boerin vroeger werkten, de technische ontwikkelingen en het dagelijks leven op het platteland van Friesland (tussen 1850 en 1950).
Museum | Veenklooster
: Museum Soest
In het voormalige klooster Huize Sint Jozef zijn drie etages ingericht als museum. Oude foto's, gebruiksvoorwerpen, gereedschappen en compleet ingerichte interieurs van woonkeuken, de eerste Soester limonadefabriek, een wagenmakerij, religieuze voorwerpen, boerengerei, een oorspronkelijke kruidenierswinkel of klompenmakerij worden door bijschriften of aanwezige suppoosten toegelicht.
Museum | Soest
: Cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum De Wemme
Naast de geschiedenis van de streek (in de Oudheidkamer van Zuidwolde) heeft dit museum een collectie van handkarren en huisvest het ook Stichting Het Drentse Boek en een tingieterij.
Museum | Zuidwolde
: Tractor- en werktuigenmuseum Jan Drenthe
In een smederij en werkplaats uit de jaren vijftig zijn veenkoloniale landbouwmachines van voor en na de 2e Wereldoorlog te zien. Dit zijn bijvoorbeeld zelfgemaakte ploegen, eggen en schoffeltuigen. Voorts omvat de collectie tractoren, zelfbinders, combines, ploegen, maaimachines en stationaire motoren en oude miniaturen.
Museum | Valthermond
: Boerenwagencollectie
In het Rivierengebied werden in het verleden unieke boerenwagens gemaakt. De boeren maakten goede sier met deze wagens en toonden hun welstand ermee. Op de boerderijen hadden deze wagens meerdere functies. Er werden niet alleen producten mee vervoerd, maar ze dienden ook voor personenvervoer. Voor kerkgang en begrafenissen werden de mooiste wagens gebruikt. Nu zijn een aantal wagens - met de smederij en de wagenmakerij - tentoongesteld in streekmuseum Baron van Brakell.
Museum | Ommeren
: Streekmuseum Hoekse Waard
De herenboerderij Oost-Leeuwenstein en het statige Hof van Assendelft zijn de locatie van dit museum. In het museum ontmoet u de ambachtsvrouwe, herenboer, dorpsdokter, vakman, winkelierster, landarbeider en het schoolkind. U ziet hoe men vroeger leefde en werkte. Van de rijke herenboer tot de arme landarbeider, allemaal hebben ze de Hoeksche Waard gevormd tot wat ze nu is.
Museum | Heinenoord
: Museum Het Vlasschuurken
In het museum wordt met authentieke werktuigen en authentieke machines de vlasbewerking gedemonstreerd. De complete bewerking van vlas tot linnen wordt getoond, zoals die tot circa 50 jaar geleden nog op kleine schaal werd uitgevoerd.
Museum | Koewacht
: Molenaars Oude tractoren collectie
Als iets de ontwikkeling van de landbouw in de afgelopen eeuw laat zien dan is het wel de tractor. Deze verzameling oude tractoren en ambachtelijke gereedschappen van de familie Molenaar is daarom bijzonder te noemen.
Museum | Berkel en Rodenrijs

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links