De geschiedenis van kastelen

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van kastelen.

Gevonden artikel(en): 2

: Verdwenen kastelen
Verdwenen kastelen Vierentwintig jaar geleden had een groepje onderzoekers de moed opgegeven ooit nog de resten van Kasteel Hulckesteijn te vinden. Vermoedelijk is het ooit onder water verdwenen in de Veluwse randmeren. Totdat amateur-archeoloog Cor Schipper Google Earth ontdekte... Lees meer >>

: Herstel van Kasteel Schaesberg
Herstel van Kasteel Schaesberg Bij Landgraaf zijn de resten van Kasteel Schaesberg toegankelijk gemaakt voor het publiek. In de resten van het kasteel is een uitkijktoren gemaakt voor bezoekers. Maar er zijn grotere plannen... Lees meer >>

Gevonden link(s): 32
: De Waterburcht in Eelde
Deze burcht was lange tijd uit het zicht verdwenen maar werd in de jaren veertig herontdekt na bestudering van luchtfoto's.
Website | Eelde
: Nederlandse Kastelen
Alle Nederlandse kastelen zijn verzameld op deze site. Van ruim 1200 kastelen en fraaie landhuizen is gestructureerde informatie verzameld. Van elk kasteel zijn bronnen en meestal foto's opgenomen.
Website
: Kastelen en buitenplaatsen in Utrecht
Deze uitgebreide site bevat de beschrijvingen van honderden kastelen en buitenplaatsen die in de provincie Utrecht voorkomen of voorkwamen. Het ontstaan, de geschiedenis, de bewoners en de huidige doeleinden van de kastelen, ridderhofsteden en buitenplaatsen worden beschreven, waar mogelijk aangevuld met veel afbeeldingen.
Website | de provincie Utrecht
: Kastelen in Overijssel
Deze site bevat informatie over het ontstaan, de geschiedenis, de bewoners en de huidige doeleinden van inmiddels meer dan 250 kastelen, havezaten en landhuizen, waar mogelijk aangevuld met afbeeldingen. Ook gegevens van al lang verdwenen huizen zijn op deze site te vinden.
Website | de provincie Overijssel
: Kastelen in Gelderland
Deze site bevat informatie over de middeleeuwse kastelen en havezathen en de uit latere eeuwen daterende landhuizen in Gelderland. Het ontstaan, de geschiedenis, de bewoners en de huidige doeleinden worden beschreven, waar mogelijk aangevuld met afbeeldingen.
Website | de provincie Gelderland
: Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland
Deze site bevat een inventarisatie van kastelen en buitenplaatsen welke in Zuid-Holland staan of hebben gestaan. Ze zijn makkelijk te vinden via de kaart of op plaatsnaam.
Website | de provincie Zuid-Holland
: Slot Schaesberg
Dit ambitieuze project heeft als belangrijkste doelstelling om kasteel Schaesberg en de bijbehorende hoeve op ambachtelijke en wetenschappelijk verantwoorde wijze te herbouwen. Zo willen we de geschiedenis van deze gebouwen, haar bewoners en de omringende landerijen weer tot leven laten komen.
Website | Landgraaf
: Bouwgeschiedenis van Nederlandse kastelen
Op deze website wordt aandacht besteed aan kastelen in Nederland maar dan vooral vanuit bouwhistorisch perspectief. De site bevat ook informatie over woontorens, een literatuuroverzicht en links.
Website
: Kasteeltoren IJsselstein
De Kasteeltoren is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. In de zomermaanden is de toren tijdens de weekends toegankelijk.
Museum | IJsselstein
: Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth ligt in de uiterwaarden van de Rijn, aan de rand van de Veluwe. Het kasteel is vanaf 1280 steeds uitgebreid tot een kasteel met een hoofdburcht en een voorburcht. In het kasteel is een kasteelmuseum gevestigd en het huis is toegankelijk voor bezoek.
Museum | Doorwerth
: Streekmuseum Stevensweert
Het Streekmuseum van Stevensweert vertelt de geschiedenis van een eiland in de Maas, met daarop de dorpen Stevensweert en Ohé en Laak. De belangrijkste thema's zijn de baggervondsten, Jan van Steffeswert, het kasteel van Stevensweert, kasteel Walburg, de vesting Stevensweert en de munten van de graven Van den Bergh.
Museum | Stevensweert
: Museum voor grafcultuur Stein
Dit museum bezit veel voorwerpen uit de periode van de Bandkeramiekers die, evenals de vondsten uit andere tijdperken, in het museum worden tentoongesteld. De voorwerpen geven een goede indruk van de handvaardigheid van de bewoners uit de prehistorie van Stein. Vlakbij ligt ook de kasteelruïne van Stein. De website heeft ook een mooie pagina over archeologie.
Museum | Stein
: Belfort van Sluis
Een Belfort was in de Middeleeuwen voor de inwoners van de Vlaamse steden het symbool van zelfbestuur, welvaart en macht. Nederland heeft maar een Belfort en dat staat in Sluis. Met de bouw is begonnen in 1386 tijdens de bloeiperiode die Sluis toen kende. De toren is het meest beeldbepalende onderdeel van het Belfort.
Museum | Sluis
: De Burghse Schoole
In dit schoolgebouw van rond 1880 bevindt zich een klaslokaal in originele staat. Achter de school ligt de Karolingische burg (ca. 850) waaraan Burgh haar naam te danken heeft. In het museum is een expositie over deze ringwalburg met maquette en archeologische vondsten. Naast de wisselexposities is er de kruidentuin om te bezichtigen.
Museum | Burgh-Haamstede
: Museum Heemkundekring Willem van Strijen
Dit museum toont aan de hand van een oud dorpswinkeltje en een aantal ingerichte kamers hoe er vroeger in Zevenbergen werd geleefd en gewerkt. Daarnaast zijn er voorwerpen te zien die werden opgegraven op de plaats van Kasteel Zevenbergen en het Fort Noordam.
Museum | Zevenbergen
: Museum Het Reghthuys
Veel voorwerpen in dit museum zijn opgebaggerd op diverse locaties langs de Giessen. Een grote verzameling voorwerpen, genaamd de Molenaarcollectie, is afkomstig van de plaats waar vroeger het kasteel De Giessenburg heeft gestaan. Een andere verzameling die in het museum te zien is, is de zogenaamde Hakkesteegtcollectie. Een grote verzameling oud aardewerk, die eveneens uit de Giessen is gehaald.
Museum | Giessenburg
: Museum Tramstation
In een oud station van de tramlijn van Delft naar de Lier is nu een trammuseum gevestigd. Daarnaast is het Tramstation depot van archeologisch vondstmateriaal uit Schipluiden. Er zijn onder andere resten van voormalig Kasteel Keenenburg te zien.
Museum | Schipluiden
: Kasteel Middachten
Een landgoed met kasteel, fraaie tuinen en historische gebouwen, meer geschiedenis kun je je niet wensen... Het kasteel is niet altijd toegankelijk maar de website geeft een indruk van het interieur. Daar is ook meer te vinden over de geschiedenis van kasteel en bewoners.
Museum | De Steeg
: Kasteel Duivenvoorde
Duivenvoorde is een bijzonder kasteel: het werd eeuwenlang nooit verkocht maar kreeg steeds door vererving een andere eigenaar. De collectie van het museum bestaat dan ook uit veel familiestukken. Op Duivenvoorde bevindt zich onder meer een unieke collectie familieportretten, zilver, een verzameling zeldzame boeken, Delfts aardewerk en een collectie Chinees, Japans en Europees porselein waaronder twee Loosdrechtse eetserviezen.
Museum | Voorschoten
: Het Huys Dever
Het Huys Dever is eigenlijk geen huis maar een versterkte woontoren. Waarschijnlijk dateert het uit de veertiende eeuw. De toren is te bekijken, evenals enkele vondsten die in de buurt gedaan zijn. De site over deze toren levert een schat aan aanvullende informatie.
Museum | Lisse
: Kasteel de Haar
Kasteel de Haar is nog niet zo oud (in 1895 begon de herbouw) maar is ongetwijfeld het mooiste kasteel van Nederland.
Kasteel | Haarzuilens
: Kasteel Radboud
In het 13e eeuwse Kasteel Radboud is een bescheiden collectie gehuisvest van voorwerpen die de historie van het gebouw illustreren. Daarnaast is er een vaste tentoonstelling die inzicht biedt in het dagelijks leven in de Middeleeuwen. De site heeft een virtuele rondleiding.
Kasteel | Medemblik
: Ruïne van Teylingen
De Ruïne van kasteel Teylingen in Voorhout bestaat uit de nog altijd indrukwekkende rondburcht (37 m doorsnee) op een eiland omgeven door een brede gracht.
Kasteel | Voorhout
: Kasteel-Museum Sypesteyn
De geschiedenis van dit kasteel is opmerkelijk. Het werd gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw met originele materialen als eeuwenoude kloostermoppen en antieke deuren. Met dit huis wilde de bouwer, de laatste mannelijke telg van het geslacht Van Sypesteyn, een eerbetoon geven aan zijn familie, die sinds de 13de eeuw op deze plek gewoond zou hebben.
Kasteel | Loosdrecht
: Muiderslot
Rijksmuseum Muiderslot is een prachtig middeleeuws kasteel, in oorsprong gebouwd rond 1280 door graaf Floris V. Meubels, gebruiksvoorwerpen en schilderijen in het kasteel vertellen de geschiedenis van het leven op het kasteel in de Gouden Eeuw, de tijd waarin de schrijver P.C. Hooft het kasteel bewoonde.
Kasteel | Muiden
: Slot Zuylen
Sinds de 13e eeuw, toen de Heer van Suilen en Anholt een woontoren liet bouwen, is het slot aan heel wat veranderingen en uitbreidingen onderhevig geweest. Midden 18e eeuw vond de laatste grote renovatie plaats. Bezoekers van Slot Zuylen kunnen resten uit alle eeuwen ontwaren.
Kasteel | Oud Zuilen
: Kasteelruïne Valkenburg
De ruïne van dit kasteel in de hoogte spreekt nog steeds tot de verbeelding. Ook de ondergrondse vluchtgangen van het kasteel zijn te bekijken.
Kasteel | Valkenburg Limburg
: Kasteel Wijnandsrade
Dit laat Middeleeuwse kasteel is na de restauratie weet te bezichtigen. Her en der zijn in het gebouw sporen uit het veelzijdige verleden van het kasteel te vinden.
Kasteel | Nuth
: Kasteel Hoensbroek
Een kasteel zoals het hoort: groot, met balzaal, kerkers en uitkijktoren. Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg is een van de grootste kastelen van Nederland. Het oudste deel van het kasteel stamt uit 1250.
Kasteel | Hoensbroek
: Ruïne van Brederode
De poorttoren (6 x 7m) en een deel van de noordelijke vleugel van de voorburcht zijn bewaard gebleven van de ruïne van Brederode. In de donjon zijn vondsten te zien die bij de restauratie zijn gedaan.
Kasteel | Santpoort-Zuid
: Nederlandse Kastelenstichting
De site van de Nederlandse Kastelenstichting geeft veel informatie over het beheer van kastelen. Met veel links en informatie voor een bezoek aan verschillende kastelen.
Organisatie
: Kasteeltuin Culemborg
Zoals de naam al doet vermoeden had Culemborg ooit een kasteel. De resten daarvan zijn opgegraven en te zien in park de Kasteeltuin, een archeologisch monument.
Tuin of park | Culemborg

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links