De geschiedenis van havens en het leven in een havenplaats

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van havens en het leven in een havenplaats.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 17
: Kroniek van Delfshaven
Delfshaven was aanvankelijk een havenplaats, geheel gericht op Delft. In de negentiende eeuw werd het een zelfstandige plaats en nu is het deel van Rotterdam. Deze site laat zien hoe Delfshaven is geworden wat het nu is.
Website | Delfshaven
: Brouws Museum
Brouwershaven was een periode een belangrijke haven toen de Rotterdamse haven was dichtgeslibt (1838-1870). De museumcollectie van het Brouws Museum omvat tal van voorwerpen uit het leven op zee en in de haven.
Museum | Brouwershaven
: Zandvoorts Museum
Vroeger was Zandvoort een vissersdorp, tegenwoordig een toeristische badplaats. Hoe deze verandering plaatsvond is te zien in het Zandvoorts Museum middels stijlkamers, visserij-attributen, scheepsmodellen, schilderijen, foto's, modellen van oude gebouwen en videopresentaties.
Museum | Zandvoort
: Edams Museum
Edam is bekend om zijn kaas, maar heeft eveneens een rijk verleden als havenstad. De nijverheid bereikte een hoogtepunt in vele scheepstimmerwerven, zoutketen en lijnbanen. In de 17e eeuw bracht de walvisvaart op Groenland de stad veel welvaart. De collectie van het Edams Museum omvat voorwerpen, prenten, kaarten, schilderijen etc. die de geschiedenis van Edam en omstreken laat zien.
Museum | Edam
: Museum Maassluis
De historische collectie vertelt de geschiedenis van Maassluis die begint rond de veertiende eeuw. Maassluis ontwikkelt zich in de zeventiende een achttiende eeuw tot een welvarende vissersplaats. Later doen zeesleepvaart en loodswezen hun intrede.
Museum | Maassluis
: Historisch Museum Den Briel
Door het Historisch Museum in vestingstad Den Briel worden 6.000 objecten bewaard. Daarvan zijn er in het museum enkele honderden tentoongesteld met de nadruk op de 80-jarige Oorlog. Het museum beheert ook het visserijmsuem van Zwartewaal en de vuurtoren van Brielle.
Museum | Brielle
: IJmuider Zee- en Havenmuseum
IJmuiden ontwikkelde zich tot een van de grootste visserijhavens in West-Europa. Veel maritieme activiteiten vinden hier plaats. Zee- en Havenmuseum de Visserijschool laat deze ontwikkeling en het leven met de zee zien.
Museum | IJmuiden
: Museum de Speeltoren Monnickendam
Museum de Speeltoren toont de oude en meer recente geschiedenis van Monnickendam en Waterland. Van archeologische vondsten uit de bloeiperiode tot de visrokerijen die het stadje nu haar faam bezorgen. De toren van het museum is ook te bezoeken en bevat het valste carillon van Europa.
Museum | Monnickendam
: Gemeentemuseum Het Hannemahuis
Zowel geschiedenis als kunstgeschiedenis van Harlingen zijn verzameld in het Hannemahuis. Verder is er aandacht voor het werk van de schrijver Simon Vestdijk, die geboren is in deze havenplaats en de stad vaak noemde in zijn werk.
Museum | Harlingen
: Museum Het Gildenhuys
Het oude Zuiderzeestadje Blokzijl heeft een eigen museum om de geschiedenis te bewaren en levend te houden voor bewoners en bezoekers. De relatie met het water speelt daarin uiteraard een grote rol.
Museum | Blokzijl
: Museumhaven Zierikzee
De Museumhaven Zeeland is een museum op twee locaties. Op de buitenlocatie - aan de Oude Haven van Zierikzee - ligt de collectie historische schepen. Deze haven stamt uit de Middeleeuwen en is een getijhaven. Op steenworp afstand van de haven ligt de museumwerf waar restauratiewerkzaamheden te bewonderen zijn.
Museum | Zierikzee
: Volendams Museum
Onontkoombaar in dit museum is natuurlijk de Volendamse (en nationale) klederdracht. Maar er is ook aandacht voor het dagelijkse leven van de vissers in het dorp en hun bezigheden. Daarnaast is er het sigarenbandjeshuisje te zien met mozaïeken en decoraties van 11 miljoen (!) sigarenbandjes.
Museum | Volendam
: Stadsmuseum Hellevoetsluis
In de vaste expositie wordt het leven, wonen en werken van de inwoners van Hellevoetsluis in beeld gebracht. Er is aandacht voor de landbouw, het onderwijs, de glorierijke maritieme geschiedenis en evenementen, zoals de Fokveedag, de Lampionnenoptocht en de Vestingdagen. Daarnaast beheert het Stadsmuseum een grote collectie foto's en documentatie over talloze onderwerpen zoals de vuurtoren of de vlasteelt in de Nieuwenhoornse polder.
Museum | Hellevoetsluis
: Museumhaven Gouda
Museumhaven Gouda biedt een ligplaats aan bewoners van originele, monumentale (bedrijfs)vaartuigen die het beeld op het water begin 1900 bepaalden. De schepen zijn niet toegankelijk maar wel goed te bekijken. Een oud schipperswachtlokaal en een nog werkende werf geven meer inzicht in de scheepvaart van honderd jaar geleden.
Museum | Gouda
: Gemeentemuseum Elburg
Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het vroegere Agnietenconvent. Eens was het een 15e eeuws vrouwenklooster. In deze laat-gotische panden is nu het Museum Elburg gevestigd. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van voormalig Zuiderzeestadje Elburg en haar omgeving.
Museum | Elburg
: Museumhaven Willemsoord
Wie van schepen houd zou eens een kijkje moeten nemen in deze museumhaven waar bijna twintig oude schepen aan de kade liggen.
Museumschip | Den Helder
: Historische wandelingen door Katwijk
Het leven met en van de zee heeft zijn weerslag op een dorp. Deze wandelingen laten zien welke sporen dit leven heeft achtergelaten. Uiteraard is er ook gelegenheid op het strand uit te waaien.
Wandelroute | Katwijk

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links