De geschiedenis van handschriften en oorkonden

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van handschriften en oorkonden.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 7
: Verzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek
Bezoek de middeleeuwen of reis door de roerige moderne geschiedenis. Bekijk prenten uit sprookjesboeken of ontcijfer een oud handschrift. Ontdek de geschiedenis en cultuur van Nederland in deze verzameling topstukken van de KB.
Website
: Gedigitaliseerde handschriften, kaarten en oude drukken
Op deze website vindt je de topstukken uit deze kaartencollecties van de Universiteit Utrecht. Je kunt de kaarten ingezoomd bekijken. Sommige van de collecties op de site zijn geannoteerd en voorzien van toelichtingen. Er zijn kaarten uit de 16e tot de 19e eeuw te zien. Ook bijzonder fraaie handschriften zoals het Utrechts Psalter en andere incunabelen bekijk je hier.
Website
: Gouda op schrift
Gouda op Schrift (GOS) maakt oude Goudse bronnen tot 1800 toegankelijk. Naast oude handschriften over kloosters, Erasmus en natuurlijk de stad Gouda zijn er ook kaarten van die stad te zien.
Website | Gouda
: Martianus Capella bewerkt
In de vijfde eeuw schreef de Noord-Afrikaan Martianus Capella een handboek over de taal- en rekenkunde. In de negende eeuw was dit boek populair bij wetenschappers in Europa die het bestudeerden en van commentaar voorzagen. Deze site laat zien hoe dit gebeurde.
Website
: Digitaal oorkondeboek Groningen en Drenthe
Op zoek naar de middeleeuwse geschiedenis van Groningen en Drenthe? In deze site worden alle oorkonden tot 1600 van beide gewesten opgenomen. Het digitaal oorkondeboek bevat nu een deel van de 15.000 oorkonden. Een informatieve en heldere site.
Website
: Digitale Charterbank Nederland
Een charter is een ander woord voor oorkonde of akte. Charters vormen een belangrijke bron voor de geschiedenis van families en plaatsen. Dat komt door de grote aantallen waarin ze zijn overgeleverd: alleen al op het grondgebied van de huidige Nederlanden zijn er tienduizenden uitgevaardigd en bewaard gebleven. Ze vormen een betrouwbare kennisbron. Deze website maakt het mogelijke de omschijving van al die duizenden charters in allerlei verschillende archieven in een keer te doorzoeken.
Portal | heel Nederland
: Bijzondere collecties Universiteit Leiden
Hoewel deze beeldbank engelstalig is, kan er gewoon met Nederlandse trefwoorden worden gezocht. De collectie omvat meer dan 50.000 afbeeldingen en 100.000 beschrijvingen van handschriften, brieven, archieven, oude drukken, prenten, tekeningen, foto's, kaarten, atlassen en oosterse collecties.
Beeldbank

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links