De geschiedenis van boerderijen (en het leven op de boerderij)

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van boerderijen (en het leven op de boerderij).

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 36
: Cultuurhistorisch Museum Texel
Dit museum laat het boerenleven van het eiland Texel zien. Het is gehuisvest in een unieke stolpboerderij, waar de sfeer van het oude Texel terug is te vinden. Bekijk de boerenwagens, oude landbouwmachines en imposante koetsen en zie hoe vroeger melk en kaas werden gemaakt. Daarnaast is er een volledig ingerichte smederij, waar een smid demonstraties geeft.
Museum | De Waal
: Kempenkmuseum De Acht Zaligheden
Dit streekmuseum laat het agrarische leven zien van ca. 1850 tot ca. 1950 zoals dat werd geleefd in de Brabantse streek De Kempen, en dan vooral op dat gedeelte dat 'De Acht Zaligheden' genoemd wordt.
Museum | Eersel
: Het Hollands Kaasmuseum
Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het hartje van kaasstad Alkmaar in het monumentale Waaggebouw. Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, de handel en het leven op het platteland. De collectie bestaat onder meer uit historische gebruiksvoorwerpen, film- en beeldmateriaal en schilderijen.
Museum | Alkmaar
: Museum de Koperen Knop
Het museum is gevestigd in een 17e eeuwse boerderij van het hallehuistype. Het bestaat uit een voormalige boerenhofstee met erf, tuin en enkele bijgebouwen.
Museum | Hardinxveld-Giessendam
: De Locht, Streekboerderij en Nationaal Asperge- en Champignonmuseum
De Locht, Streekboerderij en Nationaal Asperge- en Champignonmuseum: de naam zegt eigenlijk alles al. De Limburgse agrarische geschiedenis is hier te zien.
Museum | Horst-Melderslo
: Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude
Het Landbouw en Juttersmuseum informeert de bezoeker over het boerenleven op het eiland Ameland. Het museum bestaat uit twee gebouwen: een gerestaureerde karakteristieke boerderij uit eind 1700 en een expositieruimte. Het is een 'levend museum', de boerderij van vroeger is nog steeds in werking.
Museum | Buren
: Museumboerderij West-Frisia
In een stolpboerderij uit 1857 Museumboerderij West-Frisia zijn gebruiksvoorwerpen van enige generaties familieleden en de eigen verzameling van stichter Adriaan Donker te zien.
Museum | Hoogwoud
: Landbouwmuseum De Brink
Gevestigd in een grote, oude boerderij in het dorpje Veenklooster vindt u Landbouwmuseum De Brink, een gezinsmuseum met activiteiten voor de kinderen en een complete verzameling oude landbouwwerktuigen en gereedschappen. Het toont hoe en waarmee de boer en de boerin vroeger werkten, de technische ontwikkelingen en het dagelijks leven op het platteland van Friesland (tussen 1850 en 1950).
Museum | Veenklooster
: Nabershof Emmen
Deze in 1681 gebouwde Saksische boerderij is een van de best bewaard gebleven panden in Emmen. De Nabershof is eigendom van de Drentse Vereniging 't Volk van Grada, die het interieur heeft voorzien van ondermeer authentieke gebruiksvoorwerpen en klederdrachten.
Museum | Emmen
: Museumboerderij De Karstenhoeve
De Karstenhoeve is een boerderij uit begin 1600, die voor een groot deel nog in originele staat verkeert, zowel van binnen als van buiten. Pronkkamer, linnengoed en vele waardevolle spullen laten zien hoe de inwoners van Zuidwest Drenthe door de eeuwen heen woonden, vooral in de 17e eeuw.
Museum | Ruinerwold
: Museumboerderij Pasmans Huus
Het museum geeft een goed beeld van het leven op een boerderij rond 1900. Er is een expositiezolder met wisselende tentoonstellingen.
Museum | Ruinen
: Museumdorp Orvelte
Orvelte is een levend monumentendorp. U komt hier op bezoek in een plaats, waar mensen wonen en werken en waar de geschiedenis van een typisch Drents dorp van honderd jaar geleden wordt getoond.
Museum | Orvelte
: Museumboerderij Den Hof
In Museumboerderij Den Hof is van alles te zien en te leren over oude ambachten en gereedschappen. Regelmatig organiseert Den Hof exposities van bijvoorbeeld keramiek en oude ambachten.
Museum | Bergentheim
: Museumboerderij Wendezoele
De exposities in de diverse ruimten tonen de bezoekers hoe het leven zich vroeger in en rond de boerderijen in Twente afspeelde. Ook het omliggende landschap en de tuinen geven inzicht in dit verleden.
Museum | Delden
: Museumboerderij 't Olde maat uus
In een authentieke Gieterse boerderij aan de dorpsgracht kunt u kennis maken met het alledaagse leven in een bijzonder dorp. Het boerenbedrijf, turfwinning en rietsnijderij, die in het begin van de vorige eeuw het dagelijks leven in Giethoorn bepaalden, worden verduidelijkt. Daarnaast zijn er regelmatig exposities.
Museum | Giethoorn
: Museumboerderij Erve Hofman
Het leven op de boerderij zoals dat vroeger in Hellendoorn plaatsvond is te zien in een uit de 15e eeuw stammende boerderij. Vooral landbouw- en gebruiksvoorwerpen zijn er te zien.
Museum | Hellendoorn
: Museumboerderij Eungs Schoppe
Het leven op de boerderij in vroeger tijden is te zien in deze museumboerderij. Bijzonder is het accent dat wordt gelegd op de textiel: het maken van linnen uit vlas, merklappen, mutsen en klederdracht.
Museum | Markelo
: Museum Staphorst
Museum Staphorst is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typisch Staphorster manier is ingericht. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en in het gedeelte dat vroeger de stal was, vindt u een (wisselende) expositie waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.
Museum | Staphorst
: Boerenwagencollectie
In het Rivierengebied werden in het verleden unieke boerenwagens gemaakt. De boeren maakten goede sier met deze wagens en toonden hun welstand ermee. Op de boerderijen hadden deze wagens meerdere functies. Er werden niet alleen producten mee vervoerd, maar ze dienden ook voor personenvervoer. Voor kerkgang en begrafenissen werden de mooiste wagens gebruikt. Nu zijn een aantal wagens - met de smederij en de wagenmakerij - tentoongesteld in streekmuseum Baron van Brakell.
Museum | Ommeren
: Museumboerderij De Bovenstreek
Naast allerlei gebruiksvoorwerpen uit het huishouden en het boerenbedrijf beschikt het museum over een complete klederdrachtcollectie uit de omgeving van Oldebroek, in de noordoostelijke punt van de Veluwe. Het dagelijks leven in het verleden van deze streek is goed te zien in dit museum.
Museum | Oldebroek
: Museumboerderij Erve Brooks Niehof
Op de zolder van de museumboerderij is de vaste expositie "Grensland binnenstebuiten" te bezichtigen. Bodemvondsten, Oost-Nederland op walvisjacht, Heerlijkheid Borculo en ook textielgeschiedenis worden toegelicht. In de boerderij vindt u verder een verzameling van antiquiteiten en gebruiksvoorwerpen uit vroeger tijden.
Museum | Gelselaar
: Zwaantje Hans Stokmanshof
De gebouwen van deze oude boerderij zijn geheel in oorspronkelijke stijl gerestaureerd. In de keuken, op de deel en op de zolder boven de deel zijn veel oude voorwerpen tentoongesteld die vroeger in en om de boerderij werden gebruikt.
Museum | Schoonebeek
: Dorpsboerderij Freriksschure
De oude Saksische dorpsboerderij dankt zijn naam aan Harmen Jan Freriks, 'heel- en vroedmeester', die jarenlang deze schuur als koetshuis gebruikte. Sinds 1985 is de ruimte ingericht als agrarisch museum, waarin gereedschap te zien is dat werd gebruikt door boeren rond 1900. Tot de deelcollectie behoort gereedschap dat gebruikt werd voor agrarische ambachten, zoals melkverwerking, huisslacht, grondbewerking en de oogst. Ook is er gereedschap opgesteld die een beeld geven van de ambachten die nauw verbonden waren met het boerenbedrijf, zoals een zadelmakerij, radmakerij en klompenmakerij.
Museum | Aalten
: Museumboerderij De Leimskoel
Deze museumboerderij is een langgevelboerderij uit 1900. Het laat zien hoe aan het begin van de vorige eeuw het leven op een boerderij gekenmerkt werd door eenvoud en soberheid. Huisraad en gereedschap was eenvoudig van makelij en beperkte zich meestal tot wat nodig was voor het dagelijkse bestaan.
Museum | Roggel
: Boerenbondsmuseum
Zien en ruiken hoe het was op een boerderij anno 1900, dat is de rode draad in het Boerenbondsmuseum. Het is een levend museum: er worden dieren gehouden en akkers bewerkt zoals dat in vroeger tijden gebeurde. Verder is er een dorpsplein met winkel, kroeg en smederij, ook zoals in vroeger tijden in gebruik.
Museum | Gemert
: Museum De Vier Quartieren
Het Brabantse volks- en boerenleven staan centraal in dit museum. Naast een oude kruidenierswinkel zijn er allerlei voorwerpen uit het dagelijkse en religieuze leven van de lokale bevolking te zien. Ook bijzondere kleding en serviesgoed voor de feestdagen maken deel uit van de collectie.
Museum | Oirschot
: Oudheidkamer Nieuwerkerk aan den IJssel
In een mooie oude boerderij uit de zeventiende eeuw is de geschiedenis van ambacht en leven in Nieuwerkerk aan den IJssel te zien. Voorwerpen uit het dagelijks leven en van oude ambachten zijn hier te zien.
Museum | Nieuwerkerk aan den IJssel
: Veluws Streekmuseum Hagedoorns plaatse
Vroeger leefden bewoners van het platteland meer met de seizoenen dan nu. Het Veluws Streekmuseum laat zien hoe het boerenleven rond 1920 door de jaargetijden heen verliep. De moestuin met 'vergeten groenten', de schuur met oude werktuigen en het erf met de hooiberg helpen mee dit beeld te tonen.
Museum | Epe
: Streekmuseum Reeuwijk
Het ontstaan van de Reeuwijkse plassen door turfwinning, met name in het oude dorpje Sluipwijk (sinds 1870 gemeente Reeuwijk), is de ruggengraat van de vaste collectie van dit museum. Door het ontstaan van de plassen werden visserij, jacht en botenbouw belangrijk. Daarnaast geeft dit museum een beeld van het dagelijks leven op het platteland rond het eerste kwart van de twintigste eeuw.
Museum | Reeuwijk
: Databanken van het Meertens Instituut
Beschermheiligen, wederopbouwboederijen, plantnamen en vragenlijsten over dialecten. Het zijn een paar onderwerpen van de databanken van het MeertensInstituut dat de Nederlandse taal en cultuur onderzoekt. Ook naamkunde en uitleenwoorden zijn via deze site op te zoeken.
databank | heel Nederland
: Openluchtmuseum Erve Kots
Openluchtmuseum Erve Kots ligt in het coulissenlandschap van de Gelderse Achterhoek. Het laat het landleven zien met authentieke boerderijen, rosoliemolen, houtzagerij en geregeld demonstraties van ambachten.
Openluchtmuseum | Lievelde
: Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof
Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof laat zien en beleven hoe de mensen rond 1900 werkten woonden, leefden en speelden. De nadruk ligt daarbij op het wonen en werken van de mensen uit de Peel. Alle gebouwen van het museum zijn afkomstig uit de omgeving. Hier zijn ze afgebroken door vrijwilligers en steen voor steen weer opgebouwd.
Openluchtmuseum | Eind
: Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum is een nationaal museum over de cultuur van het dagelijks leven van gewone mensen. Het meest bijzondere van dit museum is dat het een levend museum is. In de originele gebouwen uit alle regio's van het land wordt nog steeds gewerkt en de geschiedenis van het gebouw verteld. Ook zijn er tuinen uit bijvoorbeeld de middeleeuwen te zien.
Openluchtmuseum | Arnhem
: Openluchtmuseum De Spitkeet
Openluchtmuseum De Spitkeet laat zien hoe mensen tussen 1800-1950 op de arme Friesch-Groningsche Heide leefden. U kunt dit bekijken in een origineel ingerichte Spitkeet, een Waldhuske en een Woningwetwoning. Verder zijn er een armenkerkhof, oude fruitrassen en akkerbouwrassen te zien. De vaste expositie toont ook antiek gereedschap, kleding en huisinrichting uit de voorgaande eeuwen.
Openluchtmuseum | Harkema
: Openluchtmuseum Ellert en Brammert
Een stap terug in de tijd kan gezet worden in het openluchtmuseum Ellert en Brammert in de streek het Ellertsveld. Het wonen en leven Zuidoost-Drenthe is te zien in onder andere een plaggenhut, een Saksische boerderij, tolhuis, schooltje en zelfs een gevangenis. De reuzen Ellert en Brammert hielden in deze omgeving hun strooptochten. Zij staan nu als blikvangers bij de ingang van het museum.
Openluchtmuseum | Schoonoord
: Openluchtmuseum Ootmarsum
Op het terrein van de voormalige havezate het Hoge Huys te Ootmarsum ligt nu een openluchtmuseum. Op deze 'heerengrond' bevindt zich een aantal authentieke streekgebonden boerengebouwen die een beeld geven van hoe er in deze regio gedurende vele eeuwen geleefd en gewerkt werd. Gebouwen die levend worden gehouden door ze te gebruiken bij demonstraties en evenementen.
Openluchtmuseum | Ootmarsum

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links