De geschiedenis van boekdrukkunst en grafische techniek

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van boekdrukkunst en grafische techniek.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 16
: Gouda op schrift
Gouda op Schrift (GOS) maakt oude Goudse bronnen tot 1800 toegankelijk. Naast oude handschriften over kloosters, Erasmus en natuurlijk de stad Gouda zijn er ook kaarten van die stad te zien.
Website | Gouda
: Short Title Catalogue Netherlands (STCN)
190.000 boeken verschenen er in Nederland tussen 1540 en 1800. Na 27 jaar invoeren in de computer zijn nu al deze titels te vinden via deze website. Zo kun je bijvoorbeeld terugvinden welke boeken er in 1700 werden gedrukt of dat er in 1782 al boeken over Sinterklaas verkrijgbaar waren.
Website
: Historische boekdrukkerij De Arend
In de ambachtelijke boekdrukkerij De Arend wordt nog gewerkt met losse loden en houten letters waarvan een ruim assortiment lettertypes aanwezig is. Ook kun je zien hoe met ornamenten en clichés afbeeldingen in het handzetsel worden geplaatst. De eigenaar is in het begin van de zeventiger jaren al begonnen met het verzamelen van de oude drukkersgereedschappen en materialen en kan er van alles over vertellen.
Museum | Doesburg
: Drukkunstmuseum
In dit museum bevindt zich een unieke oude drukkerij van rond het jaar 1900. Ook heeft het tentoonstellingsruimtes, waar de druk- en de prentkunst centraal staan. Aan de hand van verschillende materialen, gereedschappen, drukpersen en prenten wordt een historisch overzicht gegeven van de ontwikkeling van de drukkunst.
Museum | Maastricht
: Museum van het Boek
Museum Meermanno richt zich op het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden. De uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken staan hier centraal.
Museum | Den Haag
: Nederlands Steendrukmuseum
De collectie van het Nederlands Steendrukmuseum omvat boekillustraties, cartografie, reclameplaten en lithografie van bekende kunstenaars. Naast de vaste collectie heeft het museum regelmatig exposities van kunstenaars of rond thema's. Daarnaast is het een 'levend' museum. De aanwezige steendrukpersen - waaronder een replica van de eerste houten steendrukpers - worden nog regelmatig gebruikt.
Museum | Valkenswaard
: Grafisch Museum Groningen
Het Grafisch Museum in Groningen laat geschiedenis zien van de grafische industrie en de grafische kunst. In het museum worden oude (vaak nog werkende) grafische machines zoals drukpersen, zetmachines, perforators en snijmachines getoond. Verder is er aandacht voor de lithografie, ambachtelijke boekbinderij en speciale technieken zoals Werkman-technieken en zeefdruk.
Museum | Groningen
: Drukkerijmuseum Meppel
Het museum heeft een brede opzet. Het begint bij de eerste vormen van communicatie: tekens van de oermensen. U ziet de ontwikkeling van het schrift tot en met het machinezetten in de jaren 1950. Alles wat door de eeuwen van belang is geweest voor de drukkunst ziet u in dit museum.
Museum | Meppel
: Museumdrukkerij Grootegast
Verbaas je over het vele werk wat verzet moest worden om een boek, krant of folder te drukken in de tijd dat er nog geen computers en printers waren. Een heuse drukkerij uit het verleden, waar het ambacht gedemonstreerd wordt. Verder wordt er een grote keur aan typemachines tentoongesteld, van de vroegste exemplaren tot de meest recente. In de typemachinehoek mag je ook zelf aan de slag om je eigen brief te typen.
Museum | Grootegast
: Fries Grafisch Museum
Het Fries Grafisch Museum is gevestigd in de Geelgieterij. Deze afdeling laat de oude boekdruktechniek uit het begin van de twintigste eeuw zien met de degelpers, de regelzetmachine en andere fascinerende machines. Elke donderdag wordt er gewerkt in de drukkerij. Bezoekers mogen hun eigen boekenlegger drukken.
Museum | Joure
: Museum Lettergieten
Met de opkomst van de computer is in de grafische industrie de manier van werken compleet veranderd. Het vak van zetter is verdwenen. Maar de materialen die voor dit vak nodig waren zijn bewaard gebleven en te zien in dit museum. Deze collectie is wellicht de meest complete ter wereld.
Museum | Westzaan
: Drukkerijmuseum Etten-Leur
Het Drukkerijmuseum is gewijd aan de boekdrukkunst, een vinding die de wereld veranderd heeft. Aan de hand van oude machines (zowel drukpersen als zetmachines) is te zien hoe een drukkerij werkt. Naast het museum is ook het Grafisch Historisch Centrum gevestigd waar veel kennis en informatie te vinden is.
Museum | Etten-Leur
: Museum Oud Oosterhout
Oosterhout zoals het honderd jaar geleden was is hier in zijn geheel te zien, maar dan wel in miniatuurvorm. Een ander deel van het museum laat zien hoe er in Oosterhout gewerkt en geleefd werd tussen 1900 en 1950, inclusief een complete oude drukkerij.
Museum | Oosterhout
: Grafisch Museum In den groenen zonck
'In den groenen zonck' is een klein museum, met op panelen de uitvinding en de opkomst van de boekdrukkunst en andere grafische technieken. Verder zijn er oude drukpersen en ambachtelijke materialen. Een aparte afdeling is gewijd aan de zeefdruk, in de vorm van het ook toegankelijke zeefdrukatelier van de eigenaar H. Schalken.
Museum | Wouw
: Museum Enschedé
Museum Enschedé is het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé. In het museum zijn de geschiedenis van het bedrijf, zijn producten en zijn plaats binnen de bedrijfstak te zien. De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé - het vroegere Joh. Enschedé en Zonen - omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels.
Museum | Haarlem
: Openluchtmuseum Ellert en Brammert
Een stap terug in de tijd kan gezet worden in het openluchtmuseum Ellert en Brammert in de streek het Ellertsveld. Het wonen en leven Zuidoost-Drenthe is te zien in onder andere een plaggenhut, een Saksische boerderij, tolhuis, schooltje en zelfs een gevangenis. De reuzen Ellert en Brammert hielden in deze omgeving hun strooptochten. Zij staan nu als blikvangers bij de ingang van het museum.
Openluchtmuseum | Schoonoord

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links