De geschiedenis van bedevaarten

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van bedevaarten.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 4
: Kunera, laatmiddeleeuwse insignes en ampullen
Gelovigen gingen in de Middeleeuwen graag op bedevaart. Wanneer ze een bedevaartsoord hadden bereikt kochten ze daar vaak een aandenken: een insigne of een ampul. Deze souvenirs worden op veel plaatsen teruggevonden. Daardoor komen we veel te weten of waar men heen ging en langs welke route. Deze site toont een schat aan informatie over de pelgrims van de Middeleeuwen.
Website
: Klooster Ter Apel
Klooster Ter Apel uit 1465 ligt in het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen langs de eeuwenoude handelsroute van het Duitse Münster naar Groningen-Stad. Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding. Nu is het een museum voor klooster- en kerkgeschiedenis en religieuze kunst.
Museum | Ter Apel
: Stadsmuseum Rhenen
De archeologische collectie van dit museum laat de vroegste geschiedenis van Rhenen zien. Daarnaast zijn veel originele fragmenten van de toren van de Cunerakerk te zien. De kerk kon worden gebouwd mede dankzij de bedevaartstochten naar Rhenen waar volgens de middeleeuwse legende de heilige Cunera stierf.
Museum | Rhenen
: Bedevaartplaatsen in Nederland
In deze databank is de bedevaartcultuur in Nederland van de zesde eeuw na Christus tot nu in kaart gebracht. De databank bevat gegevens over 662 bedevaartplaatsen. Van elke heilige plaats vindt je volgens een vast stramien informatie: over topografie, archiefbronnen en literatuur, het cultusobject, vereringsgeschiedenis en beeldmateriaal.
databank

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links