De geschiedenis van architectuur

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van architectuur.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 12
: Monumenten van de Wederopbouw
In de jaren na de Tweede Wereldoorlog is er veel gebouwd in Nederland. De periode 1940-1965 (ook wel de Wederopbouw genoemd) heeft dan ook zijn eigen monumenten. Een overzicht daarvan is te vinden via deze website.
Website
: De geschiedenis van Kanaleneiland
In de jaren vijftig werd in Utrecht de wijk Kanaleneiland gebouwd, een modelwijk die werd ingericht volgens de nieuwste ideeën over wonen en samenleven. Deze site vertelt meer over bouwen met Licht, Lucht en Ruimte, laat een modelwoning zien en vertelt hoe het verder ging met de modelwijk.
Website | Utrecht
: Museum Het Schip
Woningcomplex Het Schip in Amsterdam behoort tot de top van de architectuurstroming De Amsterdamse School uit het begin van de twintigste eeuw. Museum Het Schip is gevestigd in het voormalig postkantoor van het complex, hier is de expositie Poste Restante te zien: over volkshuisvesting, de inspiratiebronnen van de Amsterdamse School en nog veel meer.
Museum | Amsterdam
: Rietveld Schröderhuis
Het Rietveld Schröderhuis is in 1924 door Gerrit Rietveld gebouwd voor Truus Schröder. Als opdrachtgeefster heeft zij grote invloed op het resultaat gehad. Dit huis is het enige gebouw dat ooit volgens de architectonische principes van De Stijl is gerealiseerd.
Museum | Utrecht
: Museum Nagele
In Museum Nagele spelen architectuur en beeldende kunst een belangrijke rol. De permanente architectuurexpositie gaat in op de ontstaansgeschiedenis van Nagele en haar unieke plaats in de architectuurgeschiedenis. De architecten van 'Het Moderne Bouwen' hebben een unieke stempel gedrukt op Nagele. De verhalen van ontwerpers als Rietveld, Merkelbach, Bakema, Van Eyck, Ruys en vele anderen komen aan bod.
Museum | Nagele
: Stedelijk Museum Roermond
Dit museum is gevestigd in het woonhuis en de werkplaats van architect Pierre Cuypers. Geen wonder dat er in het museum dan ook veel aandacht voor Cuypers is. Daarnaast is er ruimte voor schilder Henry Luyten en glazenier en kunstenaar Joep Nicolas. Verder is er aandacht voor de geschiedenis van de stad Roermond.
Museum | Roermond
: Museum Hilversum
De kern van de historische collectie, de Gooise kunst en kunstnijverheid en de topografisch-historische atlas, is als goed bewaarde schat in de depots terug te vinden. Ook op het gebied van architectuur zijn juweeltjes in de collectie terug te vinden, zoals de zogenaamde Dudok Mobilia en de fotocollectie van persfotograaf Stevens.
Museum | Hilversum
: Purmerends Museum
Het Purmerends Museum heeft de grootste openbare collectie Purmerends Jugendstil Aardewerk (1895-1907), een presentatie over graficus Jac. Jongert, architecten J.J.P. Oud en Mart Stam, als-mede de geschiedenis van 'de marktstad' tussen de polders Beemster, Wormer en Purmer.
Museum | Purmerend
: Chabotmuseum
Dit museum is een museum gewijd aan kunstenaar Hendrik Chabot. Het is gevestigd in een villa van bijzondere historische waarde: de witte villa. Het is een mooi voorbeeld van moderne architectuur uit de jaren dertig van de vorige eeuw.
Museum | Rotterdam
: Jachthuis Sint Hubertus
Een gebouw in geweivorm ontworpen door architect H.P. Berlage, dat is Jachthuis Sint Hubertus. In het Jachthuis worden vrijwel dagelijks rondleidingen gegeven en in de wintermaanden speciale rondleidingen over H.P. Berlage. Hij ontwierp ook het interieur en voorzag het van moderne foefjes.
Museum | Hoenderlo
: Nederlands Architectuur Instituut
Dit Instituut is het centrale punt voor architectuur in Nederland. Het verzamelt materiaal van architecten uit heden en verleden. Via de site zijn 101 topstukken te bekijken. Ook is er een maquettecollectie van meer dan 400 maquettes.
Organisatie
: Beurs van Berlage
Met enige regelmaat zijn hier tentoonstellingen te zien, maar het gebouw van architect Berlage is natuurlijk al een bezienswaardigheid op zich.
Historisch gebouw | Amsterdam

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links