De geschiedenis van Sinterklaas

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van Sinterklaas.

Gevonden artikel(en): 2

: Sinterklaas
Sinterklaas Hij is al weer aangekomen in Nederland: Sinterklaas.
Al eeuwen lang wordt zijn feest gevierd in Nederland. Maar waarom eigenlijk? En waar komen gebruiken als de chocoladeletter en de kadootjes vandaan? Lees meer >>

: De geschiedenis van het Pietenpak
De geschiedenis van het Pietenpak Het Pietenpak, het kostuum van Zwarte Piet, kent een lange geschiedenis. Het is zelfs ouder dan de naam Zwarte Piet. Al voordat de knecht van de Sint een naam kreeg, droeg hij het Pietenpak zoals wij dat nu nog kennen: een pofbroek en jak met pofmouwen, een witte kraag en een muts met veer. Waar komt dat pak eigenlijk vandaan? Lees meer >>

Gevonden link(s): 6
: De geschiedenis van de chocoladeletter
Leuk artikel over de herkomst en geschiedenis van de chocoladeletter. Ook de verpakkingen van de letters krijgen ruime aandacht.
Website
: Sint Nicolaasgenootschap Nederland
Het erfgoed van Sinterklaas verdient een centraal punt. De site van het Sint Nicolaasgenootschap lijkt dat te zijn. Allerlei informatie over Sinterklaas, de intochten en natuurlijk de geschiedenis zijn te vinden via deze site. Ook de geschiedenis van Zwarte Piet krijgt de aandacht.
Website
: Museum In de zevende hemel
Een klein museum vol curiosa en folklore rond Kerst, Sinterklaas, Oranje Huis, Pasen en oud speelgoed. Er zijn regelmatig wissel-exposities naast de vaste collectie.
Museum | Apeldoorn
: Sinterklaasmuseum Zwolle
Een heel klein museum is het Sinterklaasmuseum in Zwolle. Maak daarom een afspraak om het te bezoeken. Geen zin in? De website heeft ook veel informatie over Sinterklaas.
Museum | Zwolle
: Sinterklaasmuziek uit de zestiende eeuw
Het Sinterklaasfeest kent een lange traditie. Al in de zestiende en de zeventiende eeuw werd hij bezongen in liedjes. Hele andere liedjes dan we tegenwoordig kennen. Musicoloog Simon Groot zocht deze liedjes op en zette ze met het Hemony Ensemble op de plaat. Kijk op de bestelpagina op de Hemony-website voor meer informatie.
Liedjes
: Feesten
Deze databank van het Meertens Instituut geeft uitleg over de verschillende feesten die vanouds in Nederland worden gevierd. Wat zijn de tradities en waarom vallen ze op een bepaalde datum? De site legt het uit.
databank

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links