De geschiedenis van Deshima: Nederlanders in Japan

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van Deshima: Nederlanders in Japan.

Gevonden artikel(en): 1

: Beroemd door porselein, Titia Bergsma
Beroemd door porselein, Titia Bergsma Ze was Nederlands, had rood haar, een rode halsketting en een parapluutje en staat in meer dan 500 varianten afgebeeld op Japans porselein. Toch is Titia Bergsma hier vrijwel onbekend. Hoe kwam deze vrouw op het Japans porselein terecht? Lees meer >>

Gevonden link(s): 7
: Deshima: brug tussen twee beschavingen
Een uitgebreid artikel over de geschiedenis van het eiland Deshima bij Nagasaki is te vinden op deze site. Ook zijn er veel gegevens over andere handelsposten en de hoofden van de post in Deshima te vinden.
Website
: Atlas of mutual heritage
Op deze website kun je zoeken in een verzameling van meer dan 5000 afbeeldingen en kaarten van plaatsen die gerelateerd zijn aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Tegelijkertijd biedt deze website een totaaloverzicht van plaatsen waar de VOC of WIC gevestigd is geweest. Er is ook een uitgebreide literatuurlijst.
Website
: Maritiem Digitaal
Via deze website kun je zoeken in Maritiem Digitaal, een gezamenlijke database van de maritieme musea in Nederland. Er kunnen gegevens worden opgezocht over voorwerpen en literatuur die zich in deze musea bevinden. Een goed startpunt voor de onderzoeker.
Website
: De dagboeken van Philip Franz von Siebold
In 1823 schreef Philip Von Siebold een verslag van zijn reis van Batavia naar Japan. Drie jaar later beschreef hij ook de hofreis die hij naar het Japanse Hof maakte. Het dagboek is als blog op het internet verschenen en voorzien van rijkelijk ge´llustreerde teksten.
Website
: Het Sieboldhuis
Het Sieboldhuis toont een collectie Japanse voorwerpen in een zeventiende eeuws grachtenpand. Het pand was ooit eigendom van Phillip von Siebold die namens Nederland op Deshima in Japan was gestationeerd. Daar legde hij een grote verzameling Japanse voorwerpen aan die nu in Leiden bekeken kunnen worden.
Museum | Leiden
: Kasteel Duivenvoorde
Duivenvoorde is een bijzonder kasteel: het werd eeuwenlang nooit verkocht maar kreeg steeds door vererving een andere eigenaar. De collectie van het museum bestaat dan ook uit veel familiestukken. Op Duivenvoorde bevindt zich onder meer een unieke collectie familieportretten, zilver, een verzameling zeldzame boeken, Delfts aardewerk en een collectie Chinees, Japans en Europees porselein waaronder twee Loosdrechtse eetserviezen.
Museum | Voorschoten
: Hortus Botanicus Leiden
Voor onderzoek naar planten had elke Universiteit vroeger een hortus (plantentuin). Het oudste deel van de Hortus van Leiden is aangelegd in 1594. Daarin staat ook een kas: de Wintertuin. De Clusiustuin geeft een indruk van de Hortus rond 1600. In die tijd ontstonden banden tussen Nederland en Azië wat goed te zien is in de Japanse tuin. De parel van de Hortus, de Victoria Amazonica, is te bewonderen in de Victoriakas.
Tuin of park | Leiden

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links