Watertorens

Watertorens

Halverwege de negentiende eeuw zijn in Nederland veel watertorens gebouwd. In totaal hebben er ruim 600 torens dienst gedaan. Ze waren nodig om het waterleidingnet dat op de toren was aangesloten onder druk te houden. Destijds waren pompen nog niet sterk genoeg om dat te doen.

Het leuke van de Nederlandse watertorens is dat ze allemaal door verschillende waterleidingmaatschappijen werden gebouwd. Deze legden er eer in een zo fraai mogelijke toren neer te zetten. De 175 overgebleven torens zijn dan ook allemaal anders. Van strak beton tot kasteelachtig baksteen.
Veel torens zijn nu aangewezen als monument en hebben een andere bestemming gekregen. Sommige zijn in gebruik als woning of hotel. Andere zijn museum geworden. Bekijk er eens een van binnen!

Kijk ook eens naar deze sites...

: Deze site over de watertoren van Leeuwarden geeft een goed beeld
: Uitgebreid foto-overzicht van Nederlandse watertorens
: Er is ook een boek verschenen over watertorens in Nederland (verkoopsite)

: Watertorens in Nederland
Watertorens vormen sinds 1839 een karakteristiek onderdeel van de gebouwde omgeving in Nederland. De eerste torens dienden voor de watervoorziening van de stoomlocomotieven van de spoorwegen. Latere torens dienden de drinkwatervoorziening. Deze site van de Nederlandse Watertoren Stichting legt het een en ander uit.

: Watertoren Heinenoord
Deze watertoren, gebouwd in 1910, is de kleinste watertoren van Nederland die in gebruik is geweest bij een waterleidingbedrijf. Als hulptoren dan, want het drinkwater werd er namelijk vanuit Oud-Beijerland naartoe gepompt. De toren bestaat uit drie etages waarvan de bovenste, het reservoir, een stalen tank is. De inhoud bedroeg 50 m3. Tot 1950 is hij in gebruik geweest voor de drinkwatervoorziening.

: De watertoren van Axel
Via museum het Warenhuis is meer informatie over de watertoren van Axel te vinden. Je kunt de toren bezoeken tot een hoogte van 50 meter.

: Overzicht watertorens in Nederland
Bert Booden heeft een voorliefde voor watertorens en een schat aan materiaal en informatie over 660 watertorens verzameld en op zijn website gezet. Je kunt bladeren langs de foto's of via de kaart torens in je buurt bekijken.

gepubliceerd op 09-04-2010 | onderwerp: watertorens


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.