Vikingtekst in Utrecht

Vikingtekst in Utrecht

Op het Domplein in Utrecht staat sinds 1936 een grote kei. Ik ben er zelf talloze keren langsgekomen zonder ooit te beseffen wat het eigenlijk is: de kei bevat een inscriptie van de Vikingkoning Harald en is versierd met fraaie Vikingmotieven uit het midden van de tiende eeuw.

De kei is in Utrecht terechtgekomen als geschenk van Denemarken vanwege het 300-jarig bestaan van de universiteit. Het is niet een origineel Vikingkunstwerk maar een exacte kopie van de grootste 'Jellingsteen'.
De Jellingstenen zijn twee keien die in het Deense plaatsje Jelling staan en van een inscriptie en versiering zijn voorzien. De stenen staan in die plaats omdat de eerste Koning Gorm vanuit Jelling regeerde. Gorm was getrouwd met Tyra Danebot en een van hun zonen is de latere koning Harald Blauwtand (waar de Bluetooth naar genoemd is). Het was deze Koning Harald die de grote steen liet maken.
De tekst op de steen is gezet in runentekens uit het futhark-alfabet. De versieringen op de steen bestaan uit een afbeelding van Christus aan het kruis en in elkaar gewikkelde ranken, een typisch Scandinavische manier van versieren. Oorspronkelijk was de tekening ook nog ingekleurd.
Er is nog veel onbekend over de Vikingen in Nederland, maar door deze steen kun je toch wat vikinggeschiedenis van dichtbij bekijken en lezen. Nieuwsgierig wat er op staat? Er hangt een bordje met een vertaling naast de steen...

Foto Wikimedia

Kijk ook eens naar deze sites...

: Meer over de Jellingstenen in Wikipedia
: Leer eerst zelf Runen lezen
: Meer over Jelling en de Deense koningen (engels)

: Museum Dorestad
De geschiedenis van Wijk bij Duurstede begint bij de vroeg-middeleeuwse handelsplaats Dorestad. Maar ook in de late middeleeuwen speelde de stad een rol, het was de woonplaats van verschillende Utrechtse bisschoppen. Het museum toont vooral aan de hand van bodemvondsten het verhaal van de stad.

: Pago Wirense: geschiedenis van Wieringen
Wieringen is een voormalig eiland, gelegen in de noordelijke punt van de provincie Noord-Holland. Op deze site wordt een poging gedaan zoveel mogelijk informatie over Wieringen te verzamelen en toegankelijk te maken voor iedere geïnteresseerde.

: Prehistorisch dorp
Dit openlucht museum bestaat uit een reconstructie van een prehistorisch dorpje 'Eversham' uit de ijzertijd (800-50 voor Christus) en een middeleeuws stadje 'Endehoven' (1250-1600 na Christus). Er zijn regelmatig themadagen, bijvoorbeeld rond Halloween, Vikingen of Romeinen.

: Vikingen in Nederland
Door een aantal succesvolle opgravingen bij Wieringen in de jaren negentig is er steeds meer bekend over de rol van de Vikingen in Nederland. In Den Oever is nu een informatiecentrum geopend waar onder andere aandacht wordt besteed aan twee Vikingsschatten en de handel van de Vikingen. Opo de website is ook een speciale kindersite over Vikingen te vinden.

gepubliceerd op 22-02-2017 | onderwerp: Vikingen


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.