Schaatsen

Schaatsen

Ook wanneer er geen natuurijs is kun je van alles aan de weet komen over schaatsen. In Nederland zijn er verschillende schaatsmusea. Een van deze musea is een on-linemuseum.

Van doorloper tot klapschaats, van kranten achter je trui tot gestroomlijnd schaatspak. Het schaatsen heeft zich in de loop der jaren veranderd. De verschillende schaatsmusea laten zien hoe.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Het eerste Friese Schaatsmuseum
Dit museum heeft de grootste schaatscollectie ter wereld. Daarnaast is er ook te zien hoe schaatsen gemaakt worden, is aandacht voor allerlei wedstrijdvormen en natuurlijk ruime aandacht voor de Elfstedentocht. Rode draad door het museum is ijspret.

: Groninger Schaatsmuseum
In het Groninger Schaatsmuseum ga je terug in de tijd om uiteindelijk via diverse modellen van de vele schaatsfabrikanten, posters en beeldjes en alles wat met de schaatssport te maken heeft in de 20e eeuw terecht te komen.

: Schaatshistorie
Het schaatsen in Nederland kent een lange, unieke geschiedenis. Tot 1975 werd zo goed als niets vastgelegd over schaatsgerelateerde onderwerpen als bijvoorbeeld het ambacht van het schaatsen maken, de verschillende typen schaatsen en de verschillende winterse culturele gebruiken. Stichting De Poolster is opgericht om dit erfgoed te bewaren en de website van de stichting levert een schat aan informatie (en nostalgie) op.

: Schaatsmuseum Lambert Melisz.
De collectie van dit museum omvat ongeveer 400 paar schaatsen, en er is ook een grote verscheidenheid aan lectuur van heden tot ver terug in de tijd. Het museum heeft ook een collectie sleeën. Niet geheel toevallig: het museum is genoemd naar de Westzaanse held Lambert Meliszoon die zijn moeder op een slee over het ijs trok om uit handen van de Spanjaarden te blijven.

: Het virtuele schaatsmuseum
Lekker warm bij de computer naar het schaatsmuseum, dan kan nu. Op deze site is informatie te vinden over de geschiedenis van zowel het rijden als het maken van schaatsen. Ook allerlei vormen van schaatsen, zoals de doorloper en de klapschaats komen aan bod.

gepubliceerd op 21-02-2010 | onderwerp: schaatsen


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.