Rondhangende Romeinen

Rondhangende Romeinen

De noordgrens van het Romeinse Rijk liep ooit dwars door Nederland. Langs die grens waren verschillende forten en wachttorens geplaatst om deze grens te bewaken. De meeste resten van deze grens zijn bovengronds verdwenen, maar onder de grond is nog van alles te vinden.

Bij de aanleg van de nieuwe Utrechtse wijk Leidse Rijn zijn veel vondsten gedaan uit de Romeinse tijd. Resten van een weg, een heel schip en ook een wachttoren. Onlangs is een rapport verschenen waarin wordt beschreven wat de resten van de opgegraven wachttoren ons kunnen vertellen.
Bijvoorbeeld over het dieet van de soldaten die er de hele dag op wacht stonden: favoriet voedsel van de rondhangende Romeinen was rundvlees, snoek, eend en mosselen. Ook over het uiterlijk van de wachttoren is meer informatie gevonden waardoor er een goede reconstructie van de toren mogelijk wordt.

Kijk ook eens naar deze sites...

: De informatie uit het rapport is op internet te bekijken via deze link: Rapport 'Vroege Wacht' (PDF)

: Romeinse vondsten in en rond Utrecht
Rond Utrecht zijn veel Romeinse vondsten gedaan. Deze site geeft een overzicht van rapporten over deze vondsten, helaas zijn de vondsten zelf niet meer te zien.

: Het Romeinse schip uit de Leidse Rijn
In 1997 werden in de Utrechtse wijk Leidse Rijn een aantal spectaculaire archeologische vondsten gedaan. Een van de vondsten was een Romeins schip. Dit museum toont uiteraard het schip maar ook de bijbehorende vondsten.

: De limes, de grens van het Romeinse Rijk
Deze site bundelt informatie over de Romeinen in Nederland, waar een deel van de noordgrens van het Romeinse Rijk lag. Kijk ook eens bij de links voor veel meer informatie over Romeinen in Nederland.

: Museum Castellum Hoge Woerd
Weinig plekken in Nederland zijn zo intensief door archeologen onderzocht als het gebied ten westen van Utrecht. Dit heeft een verrassend beeld opgeleverd van '3000 jaar wonen en werken' in het hart van ons land. De expositie belicht de meest markante momenten en vondsten uit dat verhaal. Daarnaast is het unieke romeinse schip te zien dat compleet met inventaris getoond wordt.

: Centraal Museum Utrecht
Het Centraal Museum in Utrecht bestaat al sinds 1838. Het bezit oude, moderne en toegepaste kunst evenals historische mode en een collectie Utrechtse stadsgeschiedenis, waaronder recente Romeinse vondsten. Het Centraal Museum bezit verder de grootste collectie Rietveld-ontwerpen in de wereld en beheert het Dick Bruna huis en Landhuis Oud-Amelisweerd.

: Stadsmuseum Woerden
Stadsmuseum Woerden is gevestigd in een gebouw dat op zich al een bezoek waard is. Het kroonjuweel is de Vroedschapszaal met een eikenhouten betimmering uit 1610 en historische inrichting. Daarnaast zijn er in Woerden de laatste dertig jaar veel Romeinse vondsten gedaan die nu te zien zijn in het Stadsmuseum.

: Archeon
Alle 43 gebouwen in dit park zijn nauwgezette reconstructies van gebouwen die ooit in Nederland stonden. Ze stammen uit de prehistorie, de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen. In de gebouwen is te zien hoe ze destijds bewoond werden en acteurs vertellen en demonstreren de gebruiken uit die perioden. Levende geschiedenis dus...

gepubliceerd op 08-09-2007 | onderwerp: Romeinen rond Utrecht


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.