RemBench: grasduinen in Rembrandts erfenis

RemBench: grasduinen in Rembrandts erfenis

Voor wie onderzoek wil doen naar Rembrandt of gewoon alles wil weten over de oude meester staat sinds deze maand RemBench online, een database die de gebruiker op slimme wijze de mogelijkheid geeft om te zoeken in bronnen en kunstwerken.

Suzan Verberne van de Radboud Universiteit zorgde voor de infrastructuur van Rembench. Het doel van Rembench is om alle data die rond Rembrandt bestaat op één plaats beschikbaar te maken voor kunsthistorici, maar ook voor leken. Iedere bezoeker kan nu onderzoek te doen naar het leven of het werk van Rembrandt van Rijn (1606-1669). De gegevens werden verzameld uit de zogenaamde metadata: informatie uit verschillende bronnen over Rembrandts werk. Die verwijst bijvoorbeeld naar bepaalde schilderijen, naar plaatsen of naar personen. Daardoor kan de gebruiker nu de meest uiteenlopende dingen opzoeken. Oude geschriften van Rembrandt, gegevens over hem uit andere bronnen, maar ook al zijn kunstwerken. Wie zich bijvoorbeeld afvraagt op welke schilderijen van Rembrandt er honden of katten staan, waar zijn kinderen gedoopt zijn of hoeveel zelfportretten hij heeft gemaakt kan dit razendsnel met RemBench uitzoeken.

Kijk ook eens naar deze sites...

: De site van Rembench
: Dossier van het Rijksmuseum over Rembrandt
: Er is ook een Startpagina over Rembrandt

: De brieven van Vincent van Gogh
Deze gratis toegankelijke, volledig geannoteerde en uitgebreid geïllustreerde website bevat alle bekende brieven van en aan Vincent van Gogh in oorspronkelijke talen (Nederlands en Frans) en Engelse vertaling.

: Van Gogh in Nuenen en museum Vincentre
Lopen in de voetsporen van Vincent van Gogh. Dat kunnen we in Nuenen gerust letterlijk nemen! Het unieke is dat we de verhalen over Van Gogh, de brieven van hem en zijn schilderijen op een en dezelfde plaats kunnen tonen en laten ervaren. In het museum Vincentre horen we de verhalen over hem en lezen we zijn verhalen over Nuenen, toen hij hier woonde en werkte van 1883 tot 1885.

: Het Van Goghhuis
Gedurende zijn leven heeft Vincent van Gogh (1853-1890) drie maanden in Drenthe gewoond, waarvan twee in het logement van Hendrik Scholte in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Een deel van dit logement is in oude luister hersteld en omgetoverd tot een café-restaurant anno 1880. Er is te zien hoe Van Gogh Drenthe moet hebben ervaren.

: Panorama Mesdag
Hendrik Willem Mesdag legde vanaf de top van een Schevenings duin dit vergezicht op de zee, de duinen en het dorp Scheveningen vast. Hij maakte zo het grootste schilderij van Nederland: 120 meter lang en 14 meter hoog. Het geeft een uniek uitzicht op het dorp in 1881. Er zijn ook andere werken van Mesdag en tijdgenoten te zien.

: Museum Het Rembrandthuis
De naam zegt het al: het huis waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 heeft gewoond is nu een museum, Museum het Rembrandthuis. Hier is van alles te zien over de oude meester, zijn werk en het kunstschildersvak in de zeventiende eeuw.

: De Mesdag Collectie
De Mesdag Collectie bevat de uitzonderlijke verzameling 19de-eeuwse kunst van de beroemde zeeschilder en kunstverzamelaar Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten. Een selectie is te zien in het woonhuis van schilder Mesdag en zijn vrouw, maar ook de site geeft veel informatie over de collectie..

: Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis (Museum voor Constructieve en Concrete Kunst) laat de persoon, het werk, en het ideeëngoed van de schilder Pieter Cornelis Mondriaan (1872-1944) zien, evenals werk van zijn tijdgenoten en artistieke erfgenamen.

: Rijksbureau voor Kunsthistorische documentatie
Het RKD is een belangrijkste kunsthistorische kenniscentrum. Het RKD beheert een grote collectie archief-, documentatie- en bibliotheekmateriaal over de westerse kunst van de late middeleeuwen tot nu. Wie iets zoekt over een kunstenaar kan via de databases op deze site veel informatie vinden.

gepubliceerd op 10-11-2014 | onderwerp: kunstschilders


 

Leestips

Op vakantie? Kijk ook eens naar de boekentips voor nog meer geschiedenis.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.