De meidagen van 1940

De meidagen van 1940

Begin mei vieren we in Nederland Bevrijdingsdag en herdenken we de doden die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel minder aandacht is er voor die andere meidagen: vanaf 10 mei 1940. De Duitsers vielen Nederland binnen en bezetten het land. Wat betekende dat voor de inwoners van Nederland?

De meeste mensen weten wel dat er bij de Grebbelinie zwaar gevochten is, en dat Nederland vrij snel bezet kon worden de Duitsers. Op 15 mei 1940 was de bezetting een feit.
De website mei1940.org laat met documenten, beeld en geluid zien hoe het was om deze meidagen mee te maken.

Via de link(s) hieronder vind je nog een aantal bronnen over de start van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, voor velen het begin van vijf jaar ellende.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Kazemattenmuseum
Het Museum bestaat uit vijf grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een agregaatkazemat en een bezoekerscentrum. In deze kazematten wordt onder andere aandacht besteed aan het leven in de kazematten, de aanval in mei 1940, de luchtafweer, het verzet, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.

: Mei 1940
Deze website geeft uitgebreide informatie over de Tweede Wereldoorlog maar vooral ook over het begin ervan. Zelfs informatie over gevechtsverslagen is er te vinden. Daarnaast zijn er veel waardevolle links en beeldmateriaal.

: Rotterdam 40-45: het bombardement en de brandgrens
14 mei 1940. Een Duits bombardement van nog geen kwartier vernietigt de binnenstad van Rotterdam. Nederland capituleert. De stad brandt nog dagen en de begrenzing van het verwoeste gebied krijgt een unieke Rotterdamse benaming: de brandgrens. Deze site vertelt de geschiedenis van deze grens.

: De Grebbelinie
Toen de Canadezen in 1945 voor de Pantherstellung tot staan werden gebracht, bestond de Grebbelinie 200 jaar. Deze verdedigingslinie door de Gelderse Vallei kent een lange militaire geschiedenis. De gebeurtenissen tijdens de Meidagen van 1940 zijn misschien wel de meest bekende.

: De Slag om de Grebbeberg en de Betuwestelling
Deze website wil recht doen aan de prestaties van het Nederlandse veldleger op de Grebbeberg. Want hoewel daar de Slag in de Meidagen van 1940 werd verloren, wisten de verdedigers met heel beperkte middelen drie dagen stand te houden. Een site met veel informatie, links en bronnen.

: Het oorlogs-fotoalbum van Gerda Kurtz
Een bijzonder object in de beeldcollecties van het Noord-Hollands Archief is het oorlogsfotoalbum van juffrouw Gerda Kurtz (1899-1989). Zij was de eerste vrouwelijke gemeentearchivaris van Haarlem van 1936 tot 1964. Tijdens de oorlog heeft zij op verschillende plekken in Haarlem gefotografeerd, ondanks een verbod en de beperkte aanwezigheid van fotorolletjes. Haar foto's zijn online te bekijken op de website van het archief.

gepubliceerd op 03-05-2011 | onderwerp: Tweede Wereldoorlog in Nederland: mei 1940


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.