Koninginnedag

Koninginnedag

Op 30 april viert Nederland weer Koninginnedag. Een gewoonte die nog niet zo heel lang bestaat. Het is een traditie die in de negentiende eeuw werd 'uitgevonden'.

De eerste Koninginnedag werd gevierd op 31 augustus 1889, de verjaardag van Wilhelmina, en was bedacht om iets te doen aan de populariteit van het koningshuis. Tijdens de regering van Juliana (vanaf 1948) werd Koninginnedag verschoven naar 30 april.

In Utrecht wordt op Koninginnedag traditiegetrouw een grote vrijmarkt gehouden in het gedeelte van de stad dat Wijk C heet. Deze buurt was vanouds zeer koningsgezind. De meest fanatieke Koninginnedag-vierder was waarschijnlijk wel Jacoba Johanna Schoonheim, alias 'Oranje Ka', alias Ka Blommers.
Zij was pensionhoudster in de Oranjestraat en haar pension heette Het Oranjehuis. Bij elke verjaardag van het Koninklijk Huis versierde zij haar huis van boven tot onder met lampions, slingers en vlaggen (zie foto (c) HUA). Ook Ka zelf en haar huurders werden versierd. Ka wordt door sommigen dan ook gezien als de grondlegster van de Oranjefeesten in Utrecht.

Een hoogtepunt in Ka's Oranje-leven was ongetwijfeld het feit dat Koningin Wilhelmina bij een bezoek in Utrecht haar persoonlijk de hand kwam schudden.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Meer over Wijk C in Utrecht
: Foto's van Oranje Ka in de beeldbank van Het Utrechts Archief
: Oranje Ka in Wikipedia

: Museum In de zevende hemel
Een klein museum vol curiosa en folklore rond Kerst, Sinterklaas, Oranje Huis, Pasen en oud speelgoed. Er zijn regelmatig wissel-exposities naast de vaste collectie.

: Museum Buren en Oranje
Dit museum geeft vooral informatie over de band tussen de stad Buren en het Koninklijk Huis. Zowel moderne geschiedenis (de elfstedentocht van Willem-Alexander) als oude geschiedenis (gravin Anna van Buren) komen aan bod.

: Oranjemuseum Diepenheim
Het museum is te vinden in het prachtige Twentse coulissenlandschap temidden van de alom bekende zes kastelen van Diepenheim. In het museum vind u Twents boerenantiek en veel Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over de Oranjes en het Koningshuis.

gepubliceerd op 28-04-2012 | onderwerp: Koninginnedag


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.