Koninginnedag

Koninginnedag

Op 30 april viert Nederland weer Koninginnedag. Een gewoonte die nog niet zo heel lang bestaat. Het is een traditie die in de negentiende eeuw werd 'uitgevonden'.

De eerste Koninginnedag werd gevierd op 31 augustus 1889, de verjaardag van Wilhelmina, en was bedacht om iets te doen aan de populariteit van het koningshuis. Tijdens de regering van Juliana (vanaf 1948) werd Koninginnedag verschoven naar 30 april.

In Utrecht wordt op Koninginnedag traditiegetrouw een grote vrijmarkt gehouden in het gedeelte van de stad dat Wijk C heet. Deze buurt was vanouds zeer koningsgezind. De meest fanatieke Koninginnedag-vierder was waarschijnlijk wel Jacoba Johanna Schoonheim, alias 'Oranje Ka', alias Ka Blommers.
Zij was pensionhoudster in de Oranjestraat en haar pension heette Het Oranjehuis. Bij elke verjaardag van het Koninklijk Huis versierde zij haar huis van boven tot onder met lampions, slingers en vlaggen (zie foto (c) HUA). Ook Ka zelf en haar huurders werden versierd. Ka wordt door sommigen dan ook gezien als de grondlegster van de Oranjefeesten in Utrecht.

Een hoogtepunt in Ka's Oranje-leven was ongetwijfeld het feit dat Koningin Wilhelmina bij een bezoek in Utrecht haar persoonlijk de hand kwam schudden.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Meer over Wijk C in Utrecht

: Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau
De collectie van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (voorheen Oranje-Nassau Museum) omvat meer dan 7000 schilderijen, prenten, en andere voorwerpen, betrekking hebbend op de rijke geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau. Het merendeel van de schilderijen is te zien in Paleis Het Loo.

: Stedelijk Museum Het Prinsenhof
Het Prinsenhof is van oorsprong een deel van een klooster, later woonhuis van Willem van Oranje (waar hij werd vermoord door Balthasar Gerards) en nu een museum. De plek om deze geschiedenis te laten zien dus. Daarnaast krijgen onder andere de stadgeschiedenis van Delft, Delfts blauw aardewerk en van het bedrijf Calvé er de aandacht.

: Museum In de zevende hemel
Een klein museum vol curiosa en folklore rond Kerst, Sinterklaas, Oranje Huis, Pasen en oud speelgoed. Er zijn regelmatig wissel-exposities naast de vaste collectie.

: Museum Buren en Oranje
Dit museum geeft vooral informatie over de band tussen de stad Buren en het Koninklijk Huis. Zowel moderne geschiedenis (de elfstedentocht van Willem-Alexander) als oude geschiedenis (gravin Anna van Buren) komen aan bod.

: Mauritshuis
Een museum vol historische schilderijen en prenten. Het oudste deel van de verzameling bestaat uit de schilderijen die in de 18de eeuw in het bezit waren van stadhouder prins Willem V van Oranje-Nassau. De collectie omvat nu ruim 800 stukken die ook nog eens via internet zijn te bekijken.

: Museum Swaensteyn
Dit museum heeft een gevarieerde collectie van archeologische en historische voorwerpen. Bijzonder is de 'Mariannekamer'. In deze 19de-eeuwse stijlkamer vindt u vele tastbare herinneringen aan Prinses Marianne (1810-1883), de sociaal bewogen, kunstminnende en onconventionele dochter van Koning Willem I.

: Oranjemuseum Diepenheim
Het museum is te vinden in het prachtige Twentse coulissenlandschap temidden van de alom bekende zes kastelen van Diepenheim. In het museum vind u Twents boerenantiek en veel Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over de Oranjes en het Koningshuis.

: Paleis het Loo
Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor het publiek. De kostbaar ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de gereconstrueerde tuinen met hun waterwerken en sierlijk belijnde bloemperken de sfeer van de 17de eeuw ademen.

: Het Koninklijk Huis
De geschiedenis van dit huis is sinds de vijftiende eeuw nauw verbonden met die van Nederland. Vanaf die tijd leveren de Oranjes als stadhouders, koningen en koninginnen een belangrijke bijdrage aan het bestuur van ons land.

: Museum Heerenveen
Dit museum in Heerenveen heeft een brede collectie. De vaste presentatie beslaat de cultuurgeschiedenis van Heerenveen en omgeving. Blikvanger is een stadsmaquette van Heerenveen anno 1830. Ook de vorstelijke geschiedenis van Oranjewoud komt in het museum aan bod. Verder nog een complete veenarbeiderswoning, Abe Lenstra en andere Heerenveense sporthelden en een 19de eeuwse apotheek die nu de museumwinkel is.

: Nationaal keramiekmuseum Princessehof
Ook keramiek heeft een geschiedenis. Zodra keramiek in de menselijke geschiedenis opduikt, zien we dat de makers het verfraaien. In vorm, met decoraties en glazuur. Gebruiksvoorwerpen worden kunstwerken en/of statussymbolen. Het museum is gevestigd in het 18de eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau. Vandaar de naam Princessehof.

: De correspondentie van Willem van Oranje
Willem van Oranje (1533-1584) schreef bijna 13.000 brieven die verspreid liggen in 200 archieven in heel Europa. Deze site bevat het resultaat van een onderzoek naar zijn correspondentie. De brieven zijn als beeld beschikbaar en via trefwoorden te doorzoeken.

gepubliceerd op 28-04-2012 | onderwerp: Koninklijk Huis en de Oranjes


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.

: Gesponsorde links