Jan van der Heyden

Jan van der Heyden

In het Rijksmuseum was in 2007 de tentoonstelling Brand! te zien. Deze ging over de zeventiende eeuwse uitvinder en kunstschilder Jan van der Heyden.

Jan van der Heyden was gefascineerd door branden en hij legde veel grote branden in Amsterdam op tekeningen vast. Tijdens het tekenen moet hij hebben bedacht dat het blussen beter en sneller kon.
In 1672 maakte hij samen met zijn broer Nicolaas de eerste brandslang. Vijf jaar later legde hij een octrooi vast op de brandspuit. Het blussen met emmertjes en zeilen vol water was hierdoor achterhaald. Van der Heyden werd ook brandmeester van de stad Amsterdam zodat hij zijn uitvindingen in de praktijk kon toetsen.
Van der Heyden was naast uitvinder een uitstekende schilder en hij maakte veel schilderijen van de stad Amsterdam waarbij hij vaak speelde met het perspectief in de tekeningen.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Jan van der Heyden, schilder en uitvinder (met webspecial)

: Nationaal Brandweermuseum
Het Nationaal Brandweermuseum is sinds 1963 gevestigd in twee voormalige marinegebouwen: het Grootmagazijn en de Kuiperij, gelegen aan de Industriehaven in Hellevoetsluis. De collectie van het museum is uniek en wellicht de grootste van Europa.

: Biografie van Jan van der Heyden
Biografie van uitvinder en kunstenaar Jan van der Heyden die veel uitvindingen op het gebied van de brandweer heeft gedaan.

: Klokkengieterijmuseum Heiligerlee
Het museum is gevestigd in de voormalige klokkengieterij van de firma van Bergen. De collectie bevat een groot aantal klokken uit verschillende perioden die elk hun eigen geschiedenis hebben. Daarnaast zijn er diverse torenuurwerken te bewonderen. En, omdat de Fa. van Bergen ook hiermee bekendheid heeft verworven, zijn er een paar oude brandspuiten tentoongesteld.

: Internationaal Brandweer Museum
In het Brandweermuseum vindt u artikelen die in de afgelopen decennia door brandweerkorpsen over heel de wereld zijn gebruikt. In het museum treft u een keuze aan uit de basiscollectie, zoals straalpijpen, verdeelstukken, maar ook modelauto's, leren emmers, knopen en oude brandbluswagens. Tevens treft u helmen aan uit verschillende werelddelen, waaronder uit Japan, Zuid-Afrika en China.

: Jan Visser Museum
Machines en gereedschappen van de boer, de slager, de smid en de schoenmaker zijn te bezichtigen in dit streekmuseum. Verder is er historisch materiaal van de brandweer van Helmond te zien.

: Brandweermuseum Wouwse Plantage
Een particliere verzameling kan soms uitgroeien tot een heel museum. Het eerste stuk van deze collectie was de eigen brandweerauto van het landgoed De Wouwse Plantage. Op die plaats is een nu veel grotere verzameling te zien.

: Brandweermuseum Borculo
Dit museum wordt gerund door de vrijwillige brandweer van Borculo en heeft een bijzondere verzameling materialen. De site geeft al een goed voorbeeld van wat er zoal te zien is.

: Brandweermuseum Wassenaar
Doordat dit museum al in 1923 is opgericht beschikt het over veel historisch materiaal uit de geschiedenis van de brandweer. Zo bezit het museum nog oude handbrandspuiten. Ook andere materiaal van voor de motorisering is te zien.

gepubliceerd op 01-06-2009 | onderwerp: brandweer