Historische badplaatsen

Historische badplaatsen

In Nederland zijn een aantal plaatsen al lange tijd in trek als badplaats. Sommige dorpen zijn nog steeds op toeristen gericht, andere ontwikkelden zich tot kunstenaarskolonie met een geheel eigen stijl.

Aanvankelijk werd een bezoek aan zee vooral gezien als heilzaam. Het zeewater was goed voor de gezondheid. Het is dan ook niet voor niets dat in Scheveningen een groot Kurhaus verrees om onderdak te bieden aan de eerste toeristen.
In het spoor van deze bezoekers volgden ook de kunstenaars die het licht langs de kust wisten te waarderen en allerlei strandtaferelen gingen schilderen. Er ontstonden kunstenaarskolonies in badplaatsen als Domburg en Bergen aan Zee.
Verschillende musea langs de Nederlandse kust besteden aandacht aan de geschiedenis van het toeristische leven langs de kust. Hieronder vindt je wat voorbeelden.

Kijk ook eens naar deze sites...

: De geschiedenis van Noordwijk laat zien hoe badplaatsen zijn ontstaan
: De geschiedenis van Den Haag en Scheveningen als badplaats start in 1818
: Een mooi overzicht van strandtaferelen

: De geschiedenis van Domburg
Domburg is de oudste badplaats van Zeeland. Het is een bekend kuuroord voor elite en kunstenaars. Al sinds 1834 trekken toeristen naar dit plaatsje. De geschiedenis van de plaats Domburg gaat natuurlijk nog verder terug. In 1223 had het bijvoorbeeld al stadsrechten verworven.

: De geschiedenis van Egmond aan zee
Begonnen als dorp in de duinen was Egmond in de eerste eeuwen van haar geschiedenis vaak prooi van de zee. Pas met de aanleg van betere wegen en een spoorlijn aan het begin van de twintigste eeuw kan het dorp uitgroeien tot een kuuroord en later een toeristisch dorp.

: Bergen aan Zee
In 2006 was het nog maar honderd jaar geleden dat de badplaats Bergen aan Zee is ontstaan. Niet zoals veel andere plaatsen uit een visserdorp maar vanuit een particulier initiatief. Deze website vertelt meer...

: Het Kurhaus
Sinds 1885 staat aan de boulevard in Scheveningen een prachtig Kurhaus. Het was een luxe hotel voor kurende badgasten. Deze webpagina geeft de mogelijkheid een rondleiding te boeken en heeft een video over de geschiedenis van het Kurhaus.

: Zandvoorts Museum
Vroeger was Zandvoort een vissersdorp, tegenwoordig een toeristische badplaats. Hoe deze verandering plaatsvond is te zien in het Zandvoorts Museum middels stijlkamers, visserij-attributen, scheepsmodellen, schilderijen, foto's, modellen van oude gebouwen en videopresentaties.

: Opkomst van de Zeeuwse badplaatsen
Domburg heeft een geschiedenis als badplaats die teruggaat tot de eerste helft van de negentiende eeuw. Omdat een beroemde arts, dokter Mezger, er praktijk houdt trekt ook de adel naar Zeeland. In dit tijdschriftartikel wordt dit nader toegelicht en wordt ook gekeken naar de opkomst van Renesse en Vlissingen als badplaats.

gepubliceerd op 05-07-2010 | onderwerp: badplaatsen


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.