Geschiedenis van aardbevingen in Nederland

Geschiedenis van aardbevingen in Nederland

Vroeger leerde je op school dat aardbevingen in Nederland eigenlijk nooit voorkomen. Helaas is dat nu veranderd en zijn er in Groningen inmiddels meer dan 1400 bevingen geregistreerd. Lang werd beweerd dat dit niets met de gaswinning van doen had en het NOS-journaal opperde zelfs dat een strenge nachtvorst de oorzaak van een beving zou kunnen zijn. Kor Dwarshuis maakte een veelzeggende animatie met een historisch overzicht van de bevingen en de (ook nu nog) meewarige reacties daarop.

Sinds het begin van de bevingen is de overheid er nog niet in geslaagd om maatregelen te treffen die de bevingen stoppen of de schade beperken. Voor de inwoners van het gebied betekent dat dat ze al jaren lang in of naast hun onveilige woning wonen en dat niets aan de schade wordt gedaan. En die schade gaat veel verder dan wat scheuren in een muur.
Bewoners van een monumentale woonboerderij in Garmerwolde wachten bijvoorbeeld al sinds maart 2015 op een schaderapport over hun boerderij. Zonder dat rapport kan er niets aan hun huis worden gedaan. Ondertussen is de boerderij nog verder aangetast door de bevingen en onbewoonbaar verklaard. Het gezin woont daarom sinds anderhalf jaar met twee kleine kinderen in een portacabin naast hun boerderij.

Zo worden niet alleen levens van de Groningers in gevaar gebracht, het betekent ook dat het Gronings historisch erfgoed al jarenlang vernield wordt door de NAM. Er zijn op dit moment meer dan 1500 beschadigde monumentale gebouwen in Groningen. In augustus 2017 heeft de overheid een erfgoedprogramma voor het aardbevingsgebied geformuleerd. Daarin wordt de regelging rond schade aan erfgoed volledig bij de NAM neergelegd.
Het behoud van het Gronings erfgoed wordt door de overheid dus gezien als een taak van de twee oliemaatschappijen die samen de NAM vormen. De NAM bepaalt welk erfgoed waardevol is en welk erfgoed gesloopt gaat worden. Aangezien de NAM geen enkel belang heeft bij behoud van erfgoed betekent dit een groot risico voor het Groninger erfgoed. Een triest voorbeeld hiervan is een monumentale woonboerderij in Middelstum die door de NAM is opgekocht. Volgens de NAM rijp voor de sloop, volgens een onafhankelijk ingenieursbureau prima te versterken.
Hetzelfde protocol wordt ook gebruikt bij schade aan eeuwenoude kerkgebouwen, die wordt vertraagd of niet afgehandeld. De Rijksdienst voor Cultuur en Erfgoed opperde in juni 2017 zelfs om een deel van het erfgoed dan maar tot ruïne te laten vergaan.
Het Dagblad van het Noorden houdt een lijst van gesloopte en bedreigde gebouwen bij. De teller staat op dit moment op 337 gebouwen waaronder ook tientallen monumenten.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Historisch overzicht van aardbevingen in Nederland
: Het erfgoedprogramma voor het aardbevingsgebied
: Het verdwenen Groningen. Huizen en monumenten die gesloopt zijn of dat dreigen te worden

gepubliceerd op 20-01-2018 | onderwerp: aardbevingen


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.