Elly Strassburger: ster van het circustheater

Elly Strassburger: ster van het circustheater

Het Circustheater in Scheveningen wordt tegenwoordig voor musicals gebruikt maar het werd, zoals de naam al zegt, oorspronkelijk gebouwd voor het circus. Van 1941 tot 1961 werd het theater elke zomer gebruikt door het circus Strassburger. Een van de bekendste artiesten uit die tijd was Elly Strassburger.

Elly Strassburger werd geboren in 1910 in het duitse Bitterfeld. De famillie Strassburger was al generaties lang bij het circus. Elly werd katholiek opgevoed hoewel de familie van oorsprong joods was. Circus Strassburger was een echt familie-circus waarin elk lid van de familie zijn eigen taak had, zo zorgde Elly voor de restauratie en de garderobe. Met de opkomst van de Nazi's werd het voor het circus steeds moeilijker zich te handhaven in Duitsland en daarom week het in 1940 uit naar Nederland.
Elly Strassburger betrad na de oorlog de piste als artiest en werd beroemd met haar paardennummer. Ze was de lieveling van het publiek. In de jaren zestig ging het hard achteruit met het circus en werd het voor Elly moeilijk om nog te werken. Haar man, de beroemde dompteur Harry Belli, werkte tot 1975 door. Op 7 mei 1988 overleed Elly Strassburger.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Meer over Elly Strassburger in het vrouwenlexicon
: Over CIrcus Strassburger op het circusblog
: Elly Strassburger in de theaterencyclopedie

: Circusmuseum
Geweldige site om doorheen te klikken, het circusmuseum. Deze site geeft toegang tot een beeldbank met posters, foto's en prenten over het circus uit de verzameling van Jaap Best, de grootste circuscollectie van Nederland.

gepubliceerd op 13-03-2014 | onderwerp: circussen