Drank, drinken en drankbestrijders

Drank, drinken en drankbestrijders

Voordat er in Nederland een goede drinkwatervoorziening was, was het verstandiger om geen water uit de pomp te drinken. Vaak was dit water besmet met allerlei ziekten zoals cholera. Het drinken van alcoholhoudende dranken was in die tijd gek genoeg gezonder.

Drank was vroeger in Nederland bijzonder goed verkrijgbaar. Overal waren brouwerijen, limonadefabrieken, kroegen en tapperijen gevestigd. De kroegen hadden bovendien een belangrijke functie binnen de dorpen en wijken van de steden. Het was de plaats waar recht werd gesproken, de lonen werden uitbetaald en waar bruiloften en begrafenissen werden gehouden. Het is dan ook niet zo vreemd dat er ook veel problemen waren met verslaving en alcoholmisbruik. Rond 1850 vonden steeds meer burgers en ook de overheid dat het tijd werd voor ingrijpen. De verkoop van alcohol werd meer gereguleerd via een Drankwet. Bovendien trokken organisaties als Sobriëtas en de Nederlandsche Vereeniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken het land in om campagne te voeren tegen het alcoholmisbruik.
Het aantal bedrijven dat zich bezig houdt met het maken van bier, jenever of andere streekgebonden drankjes, is sinds die tijd enorm gedaald. Van enkele verdwenen bedrijven zijn gelukkig nog overblijfselen terug te vinden in de Nederlandse musea. Ook de Nederlandse taal kent nog genoeg overblijfselen om ons aan deze geschiedenis te herinneren, zoals het woord drankorgel. In het Friese Exmorra is er een in het echt te bekijken. En er is natuurlijk het lied Ach vader lief toe drink niet meer van de Zangeres zonder Naam.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Artikel over drankbestrijding
: Informatie over de verschillende drankwetten

: Elsmuseum
Ook een drankje kan een eigen museum hebben. In Beek is een museum ingericht, dat helemaal in het teken staat van kruidenbitter ELS LA VERA (voor velen Elske of Aelske). De oude destilleerapparaten worden nog regelmatig gedemonstreerd zodat een Elske geproefd kan worden.

: Biermuseum De Boom
Bier is al duizenden jaren de populairste alcoholhoudende drank in onze streken. Het biermuseum laat zien hoe de laatste honderd jaar bier gemaakt en gedronken is. Daarnaast beschikt biermuseum De Boom over een uitgebreide verzameling verpakkings- en reclamemateriaal.

: Nederlands Wijnmuseum
Hoewel Nederland geen wijnproducerend land is werd en wordt er toch veel wijn gedronken. Het Wijnmuseum laat zien hoe wijn in heden en verleden gedronken en gemaakt wordt. Zelfs kurketrekkers en postzegels over wijn zijn te zien in dit Arnhemse museum.

: Het Bierreclamemuseum
Aan reclame voor bier is altijd veel aandacht besteedt. Dat is goed te zien in dit museum dat een collectie reclamemateriaal heeft uit de periode 1900-1960. Er kan ook in een historisch cafeinterieur een biertje worden gedronken.

: Nederlands Watermuseum
Het Nederlands Watermuseum is een museum over alle aspecten van zoet water. Een doe-museum waar je bijvoorbeeld een tochtje kunt maken door het riool, een prachtige film over water kunt bekijken, maar waar je ook van alles te weten kunt komen over dijkbeheer, drinkwater, grondwater of watergebruik in Nederland en de rest van de wereld.

: Brouwerijmuseum De lange gang
In Groenlo brouwt men Grolsch bier, dit museum laat zien hoe dat gaat.

: Museumbrouwerij De Roos
Museumbrouwerij De Roos is een authentieke dorpsbrouwerij uit de 19e eeuw vol met voorwerpen uit die tijd. De Roos is een werkend museum: het brouwt zijn eigen bieren, die te koop zijn in de museumwinkel en te proeven zijn in het proeflokaal.

: Jenevermuseum
Denk je aan Schiedam dan denk je aan jenever. Daarom staat in deze brandersstad het Jenevermuseum. In de werkende branderij van het museum wordt jenever gestookt, precies zoals 300 jaar geleden. Verder heeft het museum een collectie van reclame-uitingen, glaswerk, verpakkingen, werkmaterialen en nog veel meer.

: Stadsmuseum Doetinchem
Uiteraard is de geschiedenis van Doetinchem te zien in dit museum. De collectie omvat onder andere materiaal over de Gelderse tram, de distilleerderij, een oude schoolklas en allerlei archeologisch materiaal. Al deze voorwerpen laten zien hoe er geleefd werd in vroeger tijden.

gepubliceerd op 10-05-2008 | onderwerp: drank en frisdrank


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Een bloedstollend verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.