De Groningse Ubbena's

De Groningse Ubbena

Bij het doen van historisch onderzoek is het soms nodig de geschiedenis van een familie in kaart te brengen. Een soort 'who-is-who' van de hoofdpersonen uit je onderzoek. In mijn geval is dat de Groningse tak van de familie Ubbena. Een familie die afkomstig was uit Oost-Friesland en die zich vanaf 1538 in Groningen heeft gevestigd.

De familie is nu in naam uitgestorven in Nederland maar vanwege de vele banden met andere families in de Groninger elite zijn er veel stukken te vinden in de archieven. De bijgevoegde PDF bevat een overzicht van vier generaties Ubbena met daarbij de vermeldingen die ik heb gevonden in de archieven. Door de titel van die vermelding op te zoeken via Archieven.nl is het oorspronkelijke archiefstuk terug te vinden.

In de kerk van Spijk hangt een rouwbord ter nagedachtenis aan de laatste twee Ubbena's (zie foto). Dit bord is in 1981 gemaakt naar een oude schets die in de Groninger Archieven werd gevonden.

Kijk ook eens naar deze sites...

: De Groningse Ubbena's (PDF)
: De Groninger gedenkwaardigheden zijn een rijke bron voor Groningse familiegeschiedenis
: Het Drentse dorpje Ubbena is genoemd naar deze familie

: Alle Drenten
Alle Drenten is de database van het Drents Archief voor onderzoek naar Drentse personen en inwoners van Drenthe. De site wordt telkens aangevuld. Groot pluspunt is dat via Alle Drenten het ook mogelijk is om te zoeken voor het jaar 1811.

: Alle Groningers
AlleGroningers is een website die stap voor stap steeds meer zal laten zien van wat er in de Groninger Archieven is te vinden over alle Groningers, die geboren, getrouwd en overleden zijn in de provincie Groningen, van de 17e eeuw tot midden jaren vijftig van de vorige eeuw.

: Genealogie online
Op deze website is het mogelijk genealogische gegevens te publiceren. Hierdoor wordt het uitwisselen van genealogen makkelijker. Op de site zijn ook foto's te vinden.

: Opvarenden van de VOC
Via deze website zijn gegevens te vinden van de opvarenden die ooit aan boord van een VOC-schip de wereldzeeën zijn overgestoken. Handige bron voor wie emigranten of zeelieden in zijn stamboom wil kunnen thuisbrengen.

: Wie was wie?
WieWasWie maakt het stamboomonderzoekers eenvoudiger online onderzoek te doen naar hun familiegeschiedenis. In samenwerking met ruim twintig (archief)instellingen groeide de database van WieWasWie de afgelopen jaren uit tot ruim 125 miljoen persoonsvermeldingen in ruim 46 miljoen akten. En de website blijft doorgroeien: er komen meer collecties online beschikbaar en steeds meer archieven ontsluiten delen van hun collecties via WieWasWie.

: Familienamen
De Nederlandse Familienamenbank geeft informatie over de familienamen in Nederland. Alle 314.000 namen die in 2007 bij de Gemeentelijke Basisadministratie voor 16 miljoen mensen met de Nederlandse nationaliteit geregistreerd zijn, zijn opgenomen. Van de namen met vijf of meer naamdragers is er een verspreidingskaart. Daarnaast zijn ook de namen van de volkstelling van 1947 opgenomen. Bij ongeveer 100.000 namen is ook aanvullende informatie te vinden.

: Groene graf.nl
Deze site begon als een onderzoek naar de achtergrond van de personen begraven in Baarn, maar is behoorlijk uit de hand gelopen. Naast indexering van veel begraafplaatsen in het Eemland is een beeldbank met oude portretfoto's van personen die in Baarn en omgeving gewoond hebben geplaatst op de site. Ook oude kranten zijn geïndexeerd, gescanned en op de site gezet, net als het adresboek van Baarn uit 1948.

: Voorouders.net
Een goed startpunt voor wie wil beginnen met stamboomonderzoek. Maar ook voor de gevorderde onderzoeker is er veel informatie te vinden over bronnen, nieuw beschikbare archieven en software.

: Groninger gedenkwaardigheden
In Groninger kerken en landhuizen en op begraafplaatsen en gebouwen zijn talloze familiewapens, grafschriften en opschriften te vinden. Deze werden eerder gepubliceerd in een boek door A. Pathuis. Sindsdien zijn er nog vele aanvullingen bijgekomen die zijn verzameld op deze website. Een goed startpunt voor wie informatie zoekt over de vaak wat rijkere inwoners van Groningen.

gepubliceerd op 29-03-2018 | onderwerp: genealogie (stamboomonderzoek)


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

(Adverentie)

Meer geschiedenis? Kijk ook eens naar dit boek bij bol.com:

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.