De Drentse tak van de familie Ubbena

De Drentse tak van de familie Ubbena

Rond 1600 plaatste de familie Ubbena een watermolen in het Drentse riviertje de Hunze. Ongeveer 25 jaar later bouwde deze familie ook een groot huis bij die oude molen en zo onstonden er twee plaatsnamen die nu nog steeds bestaan: Oudemolen en Ubbena.

De familie Ubbena was Duits en kwam uit Oost-Friesland maar bezat ook een huis in Veldhausen, vlakbij Bentheim. De eerste Ubbena die in Drenthe genoemd wordt is Joachim Ubbena. Hij was lange tijd burgemeester van de stad Groningen waardoor er veel banden met de Groninger elite werden gevormd. Minder bekend is dat ook de Overijsselse adel banden aanging met de familie via het Duitse bezit. De Drentse tak is eigenlijk een Duitse tak, maar door het uitsterven van die Duitse tak en de sporen die de familie in Drenthe achterliet is de aanduiding Drents misschien zo gek nog niet.
Naast een genealogie van de Groninger tak verschijnt hier nu ook de genealogie van de Drentse tak. Uitgangspunt waren een aantal akten uit de Groninger Archieven en een fraaie kwartierstaat die Maria Lucia van Uterwijck liet maken in de eerste helft van de 18de eeuw. Haar moeder was Maria Geertruit Ubbena en een van de laatste Ubbena's in Nederland. Eerder schreef ik al over het getijdeboekje van Lucia Heerma, de grootmoeder van Maria Lucia. Dankzij de inspanningen van deze twee vrouwen kon ik genealogische informatie over de Duitse tak terugvinden.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Download hier de PDF met de genealogie van de familie Ubbena in Drenthe/Duitsland
: Het dorpje Veldhausen bij Bentheim was de woonplaats van de familie Ubbena. Dit boekje bevat meer informatie.
: Beschrijving van de watermolen bij Oudemolen

: Alle Drenten
Alle Drenten is de database van het Drents Archief voor onderzoek naar Drentse personen en inwoners van Drenthe. De site wordt telkens aangevuld. Groot pluspunt is dat via Alle Drenten het ook mogelijk is om te zoeken voor het jaar 1811.

: Alle Groningers
AlleGroningers is een website die stap voor stap steeds meer zal laten zien van wat er in de Groninger Archieven is te vinden over alle Groningers, die geboren, getrouwd en overleden zijn in de provincie Groningen, van de 17e eeuw tot midden jaren vijftig van de vorige eeuw.

: Genealogie online
Op deze website is het mogelijk genealogische gegevens te publiceren. Hierdoor wordt het uitwisselen van genealogen makkelijker. Op de site zijn ook foto's te vinden.

: Opvarenden van de VOC
Via deze website zijn gegevens te vinden van de opvarenden die ooit aan boord van een VOC-schip de wereldzeeën zijn overgestoken. Handige bron voor wie emigranten of zeelieden in zijn stamboom wil kunnen thuisbrengen.

: Wie was wie?
WieWasWie maakt het stamboomonderzoekers eenvoudiger online onderzoek te doen naar hun familiegeschiedenis. In samenwerking met ruim twintig (archief)instellingen groeide de database van WieWasWie de afgelopen jaren uit tot ruim 125 miljoen persoonsvermeldingen in ruim 46 miljoen akten. En de website blijft doorgroeien: er komen meer collecties online beschikbaar en steeds meer archieven ontsluiten delen van hun collecties via WieWasWie.

: Familienamen
De Nederlandse Familienamenbank geeft informatie over de familienamen in Nederland. Alle 314.000 namen die in 2007 bij de Gemeentelijke Basisadministratie voor 16 miljoen mensen met de Nederlandse nationaliteit geregistreerd zijn, zijn opgenomen. Van de namen met vijf of meer naamdragers is er een verspreidingskaart. Daarnaast zijn ook de namen van de volkstelling van 1947 opgenomen. Bij ongeveer 100.000 namen is ook aanvullende informatie te vinden.

: Groene graf.nl
Deze site begon als een onderzoek naar de achtergrond van de personen begraven in Baarn, maar is behoorlijk uit de hand gelopen. Naast indexering van veel begraafplaatsen in het Eemland is een beeldbank met oude portretfoto's van personen die in Baarn en omgeving gewoond hebben geplaatst op de site. Ook oude kranten zijn geïndexeerd, gescanned en op de site gezet, net als het adresboek van Baarn uit 1948.

: Voorouders.net
Een goed startpunt voor wie wil beginnen met stamboomonderzoek. Maar ook voor de gevorderde onderzoeker is er veel informatie te vinden over bronnen, nieuw beschikbare archieven en software.

: Groninger gedenkwaardigheden
In Groninger kerken en landhuizen en op begraafplaatsen en gebouwen zijn talloze familiewapens, grafschriften en opschriften te vinden. Deze werden eerder gepubliceerd in een boek door A. Pathuis. Sindsdien zijn er nog vele aanvullingen bijgekomen die zijn verzameld op deze website. Een goed startpunt voor wie informatie zoekt over de vaak wat rijkere inwoners van Groningen.

gepubliceerd op 01-04-2019 | onderwerp: genealogie (stamboomonderzoek)


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.