Annie Bos: Nederlands eerste filmster

Annie Bos: Nederlands eerste filmster

Talloze meisjes lieten hun haar net zo knippen als dat van haar en ze was na de Eerste Wereldoorlog de meest gevraagde actrice van Nederland: Annie Bos. Hoewel ze diva werd genoemd gedroeg ze zich niet zo, ze deed bijvoorbeeld haar eigen stunts.

Annie Bos (1886-1975) acteerde vanaf 1909 in het theater en maakte in 1913 haar filmdebuut in de film De levende ladder. Twee jaar later, na het verschijnen van de film Liefde waakt was ze al een filmdiva die door veel meisjes op handen werd gedragen. Haar acteertalent werd ook in het buitenland gewaardeerd en ze kreeg rollen aangeboden in Engeland en Amerika.

In 1920 werd Annie aan de kant gezet omdat ze te oud zou zijn om te acteren. Ze trouwde met een notaris en sloot haar acteercarrière af. Gelukkig voor ons wist filmhistoricus Geoffrey Donaldson, kenner van de Nederlandse stille film, Annie Bos over te halen haar levensverhaal te vertellen. Haar verhaal legde hij vast in het boek Of Joy and Sorrow: A Filmography of Dutch Silent Fiction, dat in 1997 verscheen als uitgave van het Filmmuseum.

Een van de films van Annie, Het geheim van Delft, is online te bekijken, zie daarvoor de links hieronder.

Kijk ook eens naar deze sites...

: Meer over Annie in het Digitaal Vrouwenlexicon
: Bekijk hier de stomme film 'Het geheim van Delft'
: Meer over Hollandia, de filmproducent waar Annie veel voor werkte

: Smalfilmmuseum
De collectie van het Smalfilmmuseum is overgenomen door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De stichting achter het museum bestaat nog wel, meer informatie daarover op deze website.

: Filmmuseum
Het Filmmuseum heeft een verzameling films in beheer die de hele filmgeschiedenis omspant: van stille films uit de beginperiode van de cinema (eind 19de eeuw) tot en met de nieuwste digitale producties. Ook zaken rondom de film zijn te zien, zoals affiches, foto's van filmsterren en filmmuziek.

: Draaiorgelmuseum Haarlem
Dit museum heeft naast een aantal draaiorgels ook een theaterorgel in haar collectie. Theaterorgels werden vroeger gebruikt om 'stomme' films van begeleidingsmuziek te voorzien en hebben een heel ander geluid dan het draaiorgel. Regelmatig zijn in het museum gastorgels te horen.

: Het geheugen van Nederland
Het Geheugen van Nederland is een grote digitale verzameling van illustraties, foto's, teksten, films en audiofragmenten, allemaal van eigen bodem. Ontdek wat Het Geheugen te bieden heeft via thema's of zoek gericht naar (beeld)- materiaal in de meer dan 700.000 afbeeldingen.

gepubliceerd op 15-10-2016 | onderwerp: films


 

Agenda

Kijk voor tentoonstellingen bij jou in de buurt ook eens in de agenda.

Tip:

Meer weten over een onderwerp?
Zoek dan eens in de database via de zoekpagina, of blader door het alfabet onder A tot Z.