Bladeren door geschiedenisweb...

Klik op de titels van onderstaande items voor meer informatie over de geschiedenis van draaiorgels.

Gevonden artikel(en): 0

Gevonden link(s): 6
: Museum Speelklok
Museum Speelklok presenteert een collectie automatische muziekinstrumenten vanaf de 15de eeuw. Carillonklokken, speeldozen, pianola's, de zingende nachtegaal, buikorgels, smartlappen, tingeltangels, automatische orkesten zoals de beroemde Vioolspeler, straat-, kermis- en dansorgels spelen live tijdens de rondleidingen.
 
: Draaiorgelmuseum Assen
De stichting Draaiorgelvrienden Assen heeft sinds 2000 de beschikking over een zestal draaiorgels, die werkend bekeken kunnen worden.
 
: Draaiorgelmuseum De Wijk
Prachtige draaiorgels kunt u bekijken en beluisteren in dit museum. Daarnaast kunt u de eigenaar, Dhr Veeningen, nog dagelijks nieuwe orgels zien bouwen of bestaande exemplaren restaureren. De collectie orgels in het museum is een afspiegeling van het Nederlandse draaiorgelbestand sinds 1895. Zowel het dansorgel, het kermisorgel als het straatorgel is vertegenwoordigd.
 
: De Gaviolizaal
In de Gaviolizaal vindt u een unieke verzameling draaiorgels. De zaal is genoemd naar de uitvinder van het kartonnen draaiorgelboek Anselmo Gavioli. De meest opzienbarende orgels in de collectie in deze zaal zijn de authentieke dansorgels uit de twintiger jaren, die vroeger in danszalen stonden. Op dit moment is de zaal gesloten voor publiek, hoewel de orgels nog in de zaal staan.
 
: Museum Musica
Lang voor de uitvinding van de electriciteit waren er al apparaten om automatisch muziek mee af te spelen. Een aantal daarvan zijn te bezichtigen in dit museum: draaiorgels, harmonia, pianola's, harmonica's en speeldozen.
 
: Draaiorgelmuseum Haarlem
Dit museum heeft naast een aantal draaiorgels ook een theaterorgel in haar collectie. Theaterorgels werden vroeger gebruikt om 'stomme' films van begeleidingsmuziek te voorzien en hebben een heel ander geluid dan het draaiorgel. Regelmatig zijn in het museum gastorgels te horen.
 

advertentie

Zoek je een geschiedenisboek?

Onder de knop boeken vind je supersnel de nieuwste titels.

: Gesponsorde links